Jak zahustit polévku bramborami? Naučíme vás tři jednoduché postupy
Polévky je třeba zahustit a možností, jak to udělat, je celá řada. Častou variantou zahušťování je využití mouky, ale pokud se chcete mouce vyhnout, zvládnete zahuštění i bez ní. Jednou z cest je zahuštění za pomoci brambor.
Polévky zahuštěné bramborami jsou chutné a vydatné, přitom na přípravu rychlé. K jakým polévkám se tento způsob zahuštění hodí? Především k zeleninovým, gulášovým a luštěninovým. I kulajdu můžeme snadno zahustit bramborami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit polévku pomocí brambor
Brambory obsahují škrob, který je výborný k zahušťování polévek i omáček. Začátečníkům poradíme tři jednoduché možnosti, jak postupovat.
- Oloupaný syrový brambor nastrouháme (nebo rozmixujeme) a přidáme do polévky v závěru vaření, pak polévku ještě krátce povaříme. Tento způsob zahušťování lze využít také při vaření omáček, gulášů i zeleniny např. zelí nebo kapusty.
- Když vaříme polévku, do které jsme dali brambory (např. kulajdu nebo čočkovou polévku), tak část změklých brambor rozmačkáme mačkadlem na brambory, ale část ponecháme v celku. Polévka pak rychle zhoustne a mouku k zahušťování již nepotřebujeme.
- Další možnost využíváme při vaření krémových polévek. Nakrájené brambory uvaříme společně se zeleninou nebo s luštěninami a pak vše rozmixujeme dohladka. Výsledkem je výborná krémová polévka.
Podívejte se také, jaké použít k zahuštění polévek zavářky nebo vložky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Deset tipů, jak zahustit polévku bez mouky. Uvařte v ní strouhaný brambor, rozmixujte část zeleniny nebo přidejte červenou čočku
Komentáře