Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky je třeba zahustit a možností, jak to udělat, je celá řada. Častou variantou zahušťování je využití mouky, ale pokud se chcete mouce vyhnout, zvládnete zahuštění i bez ní. Jednou z cest je zahuštění za pomoci brambor.

Polévky zahuštěné bramborami jsou chutné a vydatné, přitom na přípravu rychlé. K jakým polévkám se tento způsob zahuštění hodí? Především k zeleninovým, gulášovým a luštěninovým. I kulajdu můžeme snadno zahustit bramborami.

Jak zahustit polévku pomocí brambor

Brambory obsahují škrob, který je výborný k zahušťování polévek i omáček. Začátečníkům poradíme tři jednoduché možnosti, jak postupovat.

  1. Oloupaný syrový brambor nastrouháme (nebo rozmixujeme) a přidáme do polévky v závěru vaření, pak polévku ještě krátce povaříme. Tento způsob zahušťování lze využít také při vaření omáček, gulášů i zeleniny např. zelí nebo kapusty.
  2. Když vaříme polévku, do které jsme dali brambory (např. kulajdu nebo čočkovou polévku), tak část změklých brambor rozmačkáme mačkadlem na brambory, ale část ponecháme v celku. Polévka pak rychle zhoustne a mouku k zahušťování již nepotřebujeme. 
  3. Další možnost využíváme při vaření krémových polévek. Nakrájené brambory uvaříme společně se zeleninou nebo s luštěninami a pak vše rozmixujeme dohladka. Výsledkem je výborná krémová polévka.

Podívejte se také, jaké použít k zahuštění polévek zavářky nebo vložky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky