Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zahustit polévku záklechtkou? Zahuštění tímto způsobem zabere pouze pár minut
Zdroj: Toprecepty

Klechták nebo také záklechtka, i tak můžeme nazývat mouku rozmíchanou v tekutině, která slouží k zahušťování různých polévek i omáček. Vmíchaná záklechtka dokáže polévku během pár minut dokonale zahustit.

Záklechtku vytvoříte snadno během minutky, postačí vám k tomu jakákoliv tekutina - voda, mléko, smetana či vývar a především pak hladká mouka. Díky své neutrální chuti můžete záklechtku použít do různých polévek, ale i omáček.

Jak zahustit polévku záklechtkou

Za dokonalé zahuštění polévky či omáčky je odpovědný škrob v mouce. Ten ve spojení s teplou tekutinou nabobtná a vytvoří gel, díky kterému pokrm houstne. Poradíme, jak správně připravit záklechtku:

  1. Nejprve dejte do menší skleničky či misky několik lžiček hladké mouky.
  2. Poté mouku zalijte menším množstvím tekutiny a důkladně rozmíchejte metličkou tak, aby po zahuštění nezůstaly v polévce žádné hrudky.
  3. Máte-li záklechtku příliš hustou, přilijte opět trochu tekutiny a promíchejte ji do hladké konzistence.
  4. Záklechtku nalijte do vroucí polévky a aby nevznikly v zahušťovaném pokrmu žmolky, je potřeba ji vždy rozmíchat metličkou.
  5. V případě, že je pokrm potřeba ještě více zahustit, postup opakujte. Polévku po dohuštění provařujte dalších alespoň 15 minut.
Zahustit pokrm není nic složitého, nejčastěji využíváme zásmažku, suchou jíšku či záklechtku. Ovšem čím zahustit polévku bez použití mouky? Máme pro vás několik rad k vyzkoušení. Nápomocné vám budou luštěniny, zelenina i bramborový škrob.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky