Jak zahustit polévku záklechtkou? Zahuštění tímto způsobem zabere pouze pár minut
Klechták nebo také záklechtka, i tak můžeme nazývat mouku rozmíchanou v tekutině, která slouží k zahušťování různých polévek i omáček. Vmíchaná záklechtka dokáže polévku během pár minut dokonale zahustit.
Záklechtku vytvoříte snadno během minutky, postačí vám k tomu jakákoliv tekutina - voda, mléko, smetana či vývar a především pak hladká mouka. Díky své neutrální chuti můžete záklechtku použít do různých polévek, ale i omáček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit polévku záklechtkou
Za dokonalé zahuštění polévky či omáčky je odpovědný škrob v mouce. Ten ve spojení s teplou tekutinou nabobtná a vytvoří gel, díky kterému pokrm houstne. Poradíme, jak správně připravit záklechtku:
- Nejprve dejte do menší skleničky či misky několik lžiček hladké mouky.
- Poté mouku zalijte menším množstvím tekutiny a důkladně rozmíchejte metličkou tak, aby po zahuštění nezůstaly v polévce žádné hrudky.
- Máte-li záklechtku příliš hustou, přilijte opět trochu tekutiny a promíchejte ji do hladké konzistence.
- Záklechtku nalijte do vroucí polévky a aby nevznikly v zahušťovaném pokrmu žmolky, je potřeba ji vždy rozmíchat metličkou.
- V případě, že je pokrm potřeba ještě více zahustit, postup opakujte. Polévku po dohuštění provařujte dalších alespoň 15 minut.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čím zahustit, když nemám mouku? Aby nás polévky a omáčky zasytily, musí být vydatné
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Zahušťujete pomocí záklechtky? Poradíme vám její snadné rozmíchání pro dokonale hladký výsledek
Komentáře