Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka je tradiční součástí Štědrovečerní večeře. Někdo ji má radši čirou a jinému zase chutná zahuštěná a hutnější varianta. Máme několik možností, jak a čím ji zahustit. Vše se dozvíte v následujícím článku.

Základem každé dobré polévky je dobrý vývar. V případě té rybí zužitkujeme rybí hlavu, ploutve i různé odřezky. Vaříme poměrně krátce, za 30–45 minut je hotovo. Polévku scedíme, zahustíme a vrátíme zpět maso. Dochutíme a máme hotovo.

Jak zahustit rybí polévku

Máme několik možností, jak a čím polévku zahustit. Řekneme si ty nejběžnější.

  • Nejčastější variantou je zahuštění jíškou. Tu si připravíme v kastrůlku zvlášť. Rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku, kterou pomalu za častého míchání smažíme do požadované barvy.
  • K zahuštění můžeme použít také kořenovou zeleninu. Tu uvaříme ve vývaru a tyčovým  mixérem rozmixujeme.
  • Kořenovou zeleninu můžeme také použít tím způsobem, že ji nastrouháme na jemném struhadle, osmažíme na tuku, zaprášíme hladkou moukou a smažíme dozlatova. Takto připravený zeleninový základ zalijeme vodou, přidáme maso a vaříme.
  • Místo jíšky lze použít krupici osmaženou na másle.
  • K zahuštění polévky jsou vhodné i jikry a mlíčí, které nakonec do polévky zavaříme.

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob zahuštění, jistě bude vždy polévka vynikající. A pokud si nejste jisti postupem, napoví náš videorecept, podle kterého můžete polévku uvařit.

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli