Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na podzim vidíme různobarevné dýně na každém kroku. Je to oblíbená zelenina, ze které připravíme spoustu lahodných sladkých i slaných jídel. A jakmile se jich nabažíme, je výborným řešením část úrody zamrazit a mít tak dýni po ruce kdykoliv po celý rok.

Některé druhy dýní se poměrně rychle kazí, proto pokud nemáme zrovna ideální podmínky ke skladování dýní, je dobré je zavařit nebo zamrazit. Zmrazené kousky dýně dále využíváme stejně jako dýni čerstvou. Můžeme z nich uvařit výbornou dýňovou polévku, omáčku, upéct sladký koláč nebo je zapéct se zeleninou či s masem. 

Jak zamrazit dýni

Pro zamrazení využíváme čerstvou dýni, ale bez obav můžeme zamrazit i uvařené dýňové pyré, které je výborné jako náplň do koláčů, polévek, ale také do těsta na lívance. Do mrazáku jsou pro uchování potravin ideální plastové nádoby a sáčky k tomu určené. A jak na to

  1. Dýni omyjte, osušte, rozkrojte a vydlabejte lžící semínka. Také je potřeba odstranit slupku (pokud se nejedná o dýni hokaido). 
  2. Dužinu nakrájejte na malé kostičky a odměřené porce nasypejte do nádob či sáčků. 
  3. Takto připravená dýně lze skladovat v mrazáku až jeden rok.
  4. Pro zamrazení dýňového pyré odměřte jednotlivé porce do sáčků a vložte do mrazáku. Pyré vydrží až 6 měsíců.  

Jakmile budeme chtít dýni využít, necháme kousky (nebo pyré) zvolna rozmrznout na talíři v chladničce a dále využíváme podle potřeby, třeba na lahodnou dýňovou polévku jako v našem videonávodu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli