Jak správně zamrazit jahody? Poradíme správný postup, aby se plody neslepily a zachovaly si co nejvíce své chuti a vitamínů
Víte, jak připravit jahody do mrazničky a mít je tak po ruce celou zimu? Zamrazením si ovoce zachová nejvíce ze své přirozené chuti. Má to však svá pravidla.
Jahody jsou jedny z nejoblíbenějších plodů naší zahrádky. Jsou plné vitamínů, vlákniny a zároveň obsahují málo přírodního cukru, takže jsou vhodné i při nejrůznějších dietách. Věděli jste, že se dají i zamrazit a tím uchovat na zimu?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nachystat jahody do mrazničky
Postup je snadný, když víme, jak na to.
- Nejprve jahody opláchneme pod tekoucí vodou.
- Vyskládáme je na kuchyňský ubrousek a lehce osušíme.
- Až teď odstraníme zelené korunky, jinak by se do jahod dostala voda.
- Očištěné jahody rozložíme na plech nebo tác a přikryjeme alobalem.
- Vložíme na hodinu do mrazničky. Takto si jahody předmrazíme, díky tomu se jahody neslepí.
- Pak už je jen sesypeme do krabiček s víčkem nebo do uzavíratelných sáčků a necháme zamrazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proslaďte je
Zamrazit můžeme i jahody s cukrem. Očištěné jahody pokrájíme nebo pomačkáme a posypeme moučkovým nebo krupicovým cukrem. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Narovnáme do uzavíratelné krabičky a zamrazíme. Vydrží nám i půl roku.
Jak rozmrazit jahody
Pokud nespěcháme, necháme jahody pozvolna rozmrazit v lednici. V případě, že budeme jahody dále tepelně zpracovávat a chceme je rychle rozmrazit, po vytažení z mrazničky je zalijeme vroucí vodou a chvíli počkáme.
Další tipy na zpracování jahod
Z jahod lze jednoduše připravit další dobroty:
- sladký mražený sorbet
- výbornou jahodovou zmrzlinu
- a pokud máme pomačkané plody, vyzkoušíme jahodovou dřeň
V mrazničce nám jahody ve výborném stavu vydrží i 10 měsíců.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Komentáře