Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit blumy? Ze sladkých plodů připravíte výborné kompoty, marmelády nebo povidla
Zdroj: Freepik-jcomp

Blumy mnozí zaměňují za švestky, protože tyto letní plody jsou si velmi podobné a dozrávají na konci léta. Avšak na rozdíl od švestek, jsou blumy daleko šťavnatější a sladší. Využíváme je do koláčů, marmelád a džemů, kompotů nebo povidel.

Blumy nás na zahrádce překvapí širokou paletou barev svých chutných plodů, která se pohybuje od žluté až po fialovou a červenou. Sbíráme vždy dobře vyzrálé plody, protože blumy po utržení již těžko dozrávají a je to znát především na jejich chuti. Podobně jako švestky je dobré plody co nejdříve sníst, upéct z nich koláče nebo pro dlouhodobější skladování je zpracovat a zavařit

Jak zavařit blumy

Pokud jste již nasyceni čerstvých sladkých blum a úroda je stále více než hojná, je nejlepší možností, jak blumy uchovat, jejich zavaření. Na zavařování používáme zralé a pevné plody, měkké a přezrálé upotřebíme do marmelád, povidel nebo při pečení a vaření. 

  1. Blumy omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
  2. Stříškovitě je naskládáme do čistých sklenic.
  3. Zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85 °C. Blumy pustí spoustu šťávy
  4. Pokud byste blumy rádi dosladili, doporučujeme je zalít nálevem připraveným z cukru, vody a podle chuti přidaného koření jako je badyán, skořice nebo hřebíček. 
  5. Blumy v nálevu dále sterilujeme asi 25 minut při 85 °C

Jak uvařit blumový džem

Přezrálé blumy jsou ideální na přípravu domácích přesnídávek, džemů a marmelád. Blumy výborně chutnají v kombinaci s kyselejším ovocem jako je rybíz a letní jablka

Na 7 malých skleniček budeme potřebovat: 1 kg blum, 1150 g cukru písek, 1 želírovací prostředek a podle chuti kyselinu citronovou. 

  1. Blumy omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme nebo pokrájíme na malé kousky.
  2. V malém množství cukru rozmícháme želírovací prostředek a přidáme do hrnce k blumám. Vaříme 1 minutu.
  3. Přidáme zbytek cukru, promícháme a vaříme dalších 5 minut.
  4. Na talířek vyzkoušíme testem tuhnutí správnou konzistenci. 
  5. Horký džem nalijeme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Obdobně jako ze švestek, můžeme z blum také připravit lahodná domácí povidla vařená v hrnci, nebo pečená v troubě

Zavařujete blumy? Podělte se s námi o vaše rady a tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky