Jak zavařit fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu? Jednoduchý postup pro začátečníky
Vařené fazolové lusky jsou výborným základem omáček, hodí se do polévek i salátů, můžete je také servírovat jako jednoduchou přílohu. Sklizené fazolové lusky buď zmrazte nebo zavařte na pozdější použití.
Lusky na zpracování sklízejte dokud jsou mladé a svěží, ale pokud je necháte přezrát, už se budou hodit spíš na sklizeň zralých semen. Více se však vyplatí sklizeň na lusky, protože zralá semena (fazole) si poměrně levně můžeme koupit.
- Otrhané fazole nejprve opláchněte studenou vodou a pak z nich odkrojte oba konečky - pokud byste je ponechali, v jídle by byly tuhé.
- Pokud jsou už lusky zralejší, bývá potřeba někdy odstranit i postranní vlákna.
- Očištěné fazolky nakrájejte na prkýnku ostrým nožem - velikost zvolte takovou, jaká vám nejlépe vyhovuje. Menší kousky jsou obvykle vhodnější.
- Nakrájené lusky můžete dát do pevných sáčků (určených pro mražení) a uložit do mrazničky. Pokud plánujete delší skladování v mrazničce, lusky nejprve krátce předvařte (blanšírujte) a pak rychle zchlaďte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit fazolové lusky
Fazolové lusky potřebují krátké povaření i před zavářením, budou pak chutnější.
- Lusky nejprve nakrájejte na kousky a pak je nasypte do vařící vody nebo dejte povařit nad páru. Doba mírného varu by měla trvat přibližně 4 minuty.
- Pak lusky sceďte a narovnejte do sklenic. Pod víčkem nechte prostor asi 1,5 cm.
- Připravte si nálev. Na 1 litr nálevu potřebujete čtyři díly vody a jeden díl octa - tj. 8 dcl vody a 2 dcl octa (nebo násobek uvedeného množství). Přidejte 1 lžíci soli a trochu cukru. Společně vše povařte a pak nechte vychladit, poté použijte k zalévání nakrájených a předvařených lusků.
- Fazolové lusky můžete doplnit koprem nebo tymiánem. Při zalévání nálevem využijete zavařovací nálevku.
- Hrdla sklenic dobře osušte a sklenice uzavřete víčky - nejsnáze to jde při použití sklenic se šroubovacími víčky.
- Pak sklenice zavařte - tzn. sterilujte je 25 minut při teplotě 85 °C.
- Tip: Stejný nálev můžete použít také na zavaření předvařené červené řepy, feferonek a kapií (bez předváření). Ke kapiím lze přidat hořčičné semínko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Jak plnit zavařovací sklenice, aby vám obsah vydržel co nejdéle bez úhony? Video vám poradí
Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Komentáře