Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu? Jednoduchý postup pro začátečníky
Zdroj: Toprecepty

Vařené fazolové lusky jsou výborným základem omáček, hodí se do polévek i salátů, můžete je také servírovat jako jednoduchou přílohu. Sklizené fazolové lusky buď zmrazte nebo zavařte na pozdější použití.

Lusky na zpracování sklízejte dokud jsou mladé a svěží, ale pokud je necháte přezrát, už se budou hodit spíš na sklizeň zralých semen. Více se však vyplatí sklizeň na lusky, protože zralá semena (fazole) si poměrně levně můžeme koupit.

  • Otrhané fazole nejprve opláchněte studenou vodou a pak z nich odkrojte oba konečky - pokud byste je ponechali, v jídle by byly tuhé.
  • Pokud jsou už lusky zralejší, bývá potřeba někdy odstranit i postranní vlákna
  • Očištěné fazolky nakrájejte na prkýnku ostrým nožem - velikost zvolte takovou, jaká vám nejlépe vyhovuje. Menší kousky jsou obvykle vhodnější.
  • Nakrájené lusky můžete dát do pevných sáčků (určených pro mražení) a uložit do mrazničky. Pokud plánujete delší skladování v mrazničce, lusky nejprve krátce předvařte (blanšírujte) a pak rychle zchlaďte. 

Jak zavařit fazolové lusky

Fazolové lusky potřebují krátké povaření i před zavářením, budou pak chutnější.

  1. Lusky nejprve nakrájejte na kousky a pak je nasypte do vařící vody nebo dejte povařit nad páru. Doba mírného varu by měla trvat přibližně 4 minuty.
  2. Pak lusky sceďte a narovnejte do sklenic. Pod víčkem nechte prostor asi 1,5 cm
  3. Připravte si nálev. Na 1 litr nálevu potřebujete čtyři díly vody a jeden díl octa - tj. 8 dcl vody a 2 dcl octa (nebo násobek uvedeného množství). Přidejte 1 lžíci soli a trochu cukru. Společně vše povařte a pak nechte vychladit, poté použijte k zalévání nakrájených a předvařených lusků. 
  4. Fazolové lusky můžete doplnit koprem nebo tymiánem. Při zalévání nálevem    využijete zavařovací nálevku.
  5. Hrdla sklenic dobře osušte a sklenice uzavřete víčky - nejsnáze to jde při použití sklenic se šroubovacími víčky
  6. Pak sklenice zavařte - tzn. sterilujte je 25 minut při teplotě 85 °C. 
  7. Tip: Stejný nálev můžete použít také na zavaření předvařené červené řepy, feferonek a kapií (bez předváření). Ke kapiím lze přidat hořčičné semínko. 
Zavařené fazole jsou výborným základem fazolových omáček, podávaných s knedlíkem nebo s bramborami a vařeným vajíčkem. Díky zavaření ve sladkokyselém nálevu již není potřeba omáčku dokyselovat.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky