Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud si zavaříme jablka na štrúdl, bude v zimě jeho příprava otázkou malé chvilky. Jablka můžeme využít i do jiných moučníků a skvělá jsou i jako součást ovocného salátu. Poradíme, jak jablka zavařit.

Při větší úrodě jsou zavařená jablka užitečná, protože je využijeme v době, kdy už čerstvá jablka nemáme nebo nejsou dost pěkná. Zavařená jablka ale ráda kvasí, proto musíme procesu věnovat dostatečnou pozornost, aby naše práce nepřišla vniveč.

Jak zavařit jablka na štrúdl

Pečlivá práce se vyplatí, to ví každý.

  • Omytá jablka zbavíme jádřinců, případně i slupek, a nahrubo je nastrouháme. Výborným pomocníkem je ruční nebo elektrický krouhač.
  • Vymačkáme z nich šťávu, kterou zpracujeme jako mošt.
  • Jablkovou krouhanku napěchujeme do čistých sklenic. Končíme 1,5–2 cm od okraje.
  • Očistíme okraje sklenic a uzavřeme víčky. Šroubovací víčka nedotahujeme úplně.
  • Zavařujeme při 90 °C alespoň 40 minut. Doba je důležitá, aby obsah sklenic později nekvasil. Šroubovací víčka za horka dotáhneme.
  • Sklenice obrátíme na víčko a necháme vychladnout.
  • Skladujeme při stálé teplotě v suchu a temnu (spíž, sklep).

Pro lepší představu můžeme začátečníkům nabídnout videorecept na toto téma.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář