Při větší úrodě můžeme jablka na štrúdl zavařit jako šikovný polotovar

Pokud si zavaříme jablka na štrúdl, bude v zimě jeho příprava otázkou malé chvilky. Jablka můžeme využít i do jiných moučníků a skvělá jsou i jako součást ovocného salátu. Poradíme, jak jablka zavařit.
Při větší úrodě jsou zavařená jablka užitečná, protože je využijeme v době, kdy už čerstvá jablka nemáme nebo nejsou dost pěkná. Zavařená jablka ale ráda kvasí, proto musíme procesu věnovat dostatečnou pozornost, aby naše práce nepřišla vniveč.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit jablka na štrúdl
Pečlivá práce se vyplatí, to ví každý.
- Omytá jablka zbavíme jádřinců, případně i slupek, a nahrubo je nastrouháme. Výborným pomocníkem je ruční nebo elektrický krouhač.
- Vymačkáme z nich šťávu, kterou zpracujeme jako mošt.
- Jablkovou krouhanku napěchujeme do čistých sklenic. Končíme 1,5–2 cm od okraje.
- Očistíme okraje sklenic a uzavřeme víčky. Šroubovací víčka nedotahujeme úplně.
- Zavařujeme při 90 °C alespoň 40 minut. Doba je důležitá, aby obsah sklenic později nekvasil. Šroubovací víčka za horka dotáhneme.
- Sklenice obrátíme na víčko a necháme vychladnout.
- Skladujeme při stálé teplotě v suchu a temnu (spíž, sklep).
Pro lepší představu můžeme začátečníkům nabídnout videorecept na toto téma.
Komentáře