Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mirabelky jsou malé žluté kuličky, které rostou na vyšších keřích, najdete je kdekoli u cest a parků. Tyto plody mají lahodnou sladkou chuť a krásně voní. Mimo to také příznivě ovlivňují naše tělo a obsahují spousty vitamínů. Poradíme, jak mirabelky zavařovat.

Mirabelka je poddruhem slívy a proto je často označována jako žlutá švestka. Plody jsou nejčastěji žluté barvy, menšího kulovitého tvaru, a uvnitř se skrývá pecka. Toto ovoce dozrává během července a sbírat plody můžeme až do září.

Jak zavařit mirabelky

Mirabelkový kompot je na přípravu velmi jednoduchý - vystačíme si pouze s mirabelkami, cukrem a vodou.

  1. Nejprve mirabelky obereme od nečistot a omyjeme ve vodě.
  2. Pak je naplníme do čistých sklenic a do každé nasypeme 3 lžíce cukru. Zalijeme vlažnou vodou zhruba 1 cm pod okraj sklenice a zavíčkujeme. Sklenice několikrát otočíme, aby se cukr promíchal. Mirabelky potřebují více cukru, protože jinak vynikne jejich nakyslá chuť.
  3. Nyní zavaříme sklenice po dobu zhruba 20 minut při teplotě 85 °C, a to buď v zavařovacím hrnci nebo v horkovzdušné troubě.
  4. Po zavaření sklenice na pár minut otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Podobným způsobem lze zavařit jakékoliv ovoce, stejně jako v následujícím videoreceptu. Jak zpracováváte úrodu mirabelek vy? Napište nám své tipy do komentáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky