Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování bez cukru uvítají nejen diabetici, ale i lidé, kteří si hlídají váhu a cukru se vyhýbají. Ani děti ho nepotřebují tolik, kolik je ho v hotových výrobcích z obchodu. Řešením je domácí produkt bez cukru.

Čerstvá jablka koupíme v každém obchodě i na trhu nebo je nasbíráme v sadu či na zahradě. Úrodu můžeme zavařit ve formě kompotů, jablečných povidel a přesnídávek, a to i bez použití cukru, který mnoho lidí nemůže nebo nechce konzumovat.

Jak zavařovat jablka bez cukru

Ani lidé, co nesmí nebo nechtějí jíst cukr, se nemusí vzdát oblíbených pochoutek:
  • Jablka ve vlastní šťávě připravíme jednoduše - zralé ovoce oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse je trochu posolíme - sůl vytáhne z jablek sladkost a zároveň funguje jako konzervant. Jablka napěchujeme do sklenic a sterilujeme je 20 minut na 80 °C.
  • Kompoty bez cukru se připravují stejně jako ty s cukrem, jen místo něj použijeme umělé nebo přírodní sladidlo - podle toho, jaký máme důvod k omezení cukru. Sladidla musí být vhodná k vaření. Rychlý hrncový kompot připravíme bez sterilování a sníme ho do druhého dne.
  • Jablečná povidla bez cukru jsou výborná právě proto, že zralé ovoce je sladké samo o sobě. Jablka rozvaříme se špetkou soli, skořicí a mletým hřebíčkem. Jelikož pustí hodně šťávy, zahustíme povidla pektinem či agarem nebo použijeme dia želírovací cukr. Sterilujeme 20 minut na 80 °C.

Podívejte se na naše video a zjistíte, jak jednoduché je zavařit jen samotná jablíčka:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky