Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nastal čas dozrávání okurek a to znamená jediné - přebytky ze zahrádky zavařujeme do sklenic s nálevem, abychom si v zimním období pochutnali na kyselých okurkách. Poradíme, jak okurky správně zavařovat.

Sterilované kyselé okurky jsou chloubou každé hospodyňky a připravují se často podle receptu, který koluje po generace v rodině. Z prvních okurek připravujeme také kvašáky, které jsou pro naše tělo doslova vitamínovou náloží.

Jak zavařit okurky

Nechte se vést základními tipy, jak postupovat při zavařování okurek:

  1. Okurky sklízíme mladé, dokud ještě nejsou přerostlé. Po sklizni je ihned zpracujeme, případně uložíme do chladna.
  2. Před samotným zavařováním bychom měli okurky důkladně očistit, použít můžeme i kartáček, který dokonale odstraní všechny nečistoty.
  3. Připravíme si všechny potřebné pomůcky, abychom je měli po ruce. Budeme potřebovat sklenice se šroubovacími víčky a zavařovací hrnec.
  4. Do sklenic nyní vložíme koření, nejčastěji používáme nové koření, pepř celý, hořčičná semínka, bobkový list a také květenství kopru. K tomu navíc přidáváme kolečka mrkve a cibule. Nakonec vrstvíme okurky, abychom zaplnili celou sklenici.
  5. Nyní zbývá pouze okurky zalít nálevem, který připravíme podle oblíbeného receptu.
  6. Naplněné sklenice uzavřeme víčky a vložíme do zavařovacího hrnce. Populární alternativou k zavaření jsou také trouba a myčka na nádobí.

Jak připravit báječné sterilované znojemské okurky poradí názorný videorecept. Provede vás krok za krokem postupem, tak aby je zvládl i naprostý začátečník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář