Jak zavařit okurky? Pusťte se do zavařování přebytků úrody ze zahrádky
Nastal čas dozrávání okurek a to znamená jediné - přebytky ze zahrádky zavařujeme do sklenic s nálevem, abychom si v zimním období pochutnali na kyselých okurkách. Poradíme, jak okurky správně zavařovat.
Sterilované kyselé okurky jsou chloubou každé hospodyňky a připravují se často podle receptu, který koluje po generace v rodině. Z prvních okurek připravujeme také kvašáky, které jsou pro naše tělo doslova vitamínovou náloží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit okurky
Nechte se vést základními tipy, jak postupovat při zavařování okurek:
- Okurky sklízíme mladé, dokud ještě nejsou přerostlé. Po sklizni je ihned zpracujeme, případně uložíme do chladna.
- Před samotným zavařováním bychom měli okurky důkladně očistit, použít můžeme i kartáček, který dokonale odstraní všechny nečistoty.
- Připravíme si všechny potřebné pomůcky, abychom je měli po ruce. Budeme potřebovat sklenice se šroubovacími víčky a zavařovací hrnec.
- Do sklenic nyní vložíme koření, nejčastěji používáme nové koření, pepř celý, hořčičná semínka, bobkový list a také květenství kopru. K tomu navíc přidáváme kolečka mrkve a cibule. Nakonec vrstvíme okurky, abychom zaplnili celou sklenici.
- Nyní zbývá pouze okurky zalít nálevem, který připravíme podle oblíbeného receptu.
- Naplněné sklenice uzavřeme víčky a vložíme do zavařovacího hrnce. Populární alternativou k zavaření jsou také trouba a myčka na nádobí.
Jak připravit báječné sterilované znojemské okurky poradí názorný videorecept. Provede vás krok za krokem postupem, tak aby je zvládl i naprostý začátečník.
Komentáře