Jak zavařovat okurky s Dekem? Tradiční český pomocník pro uchování úrody okurek
Jsme národem zahrádkářů a rádi si pěstujeme svoji zeleninu. Co nesníme hned, to je třeba zpracovat. Některé druhy mrazíme, sušíme, vaříme z nich marmelády, fermentujeme, lisujeme a jiné konzervujeme do kompotů či je zavaříme.
Konzervant na okurky Deko je nezbytnou součástí českých domácností, zejména během letní a podzimní sezóny, kdy je čas na zavařování okurek a jiné zeleniny. Tento tradiční přípravek si získal oblibu díky své jednoduchosti, účinnosti a spolehlivosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat okurky s Dekem
Deko je směs, která obsahuje sůl, konzervant kyselinu benzoovou, hořčičné semínko, koriandr a další směs koření.
- Nejprve si připravíme nálev. Obsah sáčku Deko rozmícháme v 1,75 l vody, přidáme 0,5 l 8% octa a 100–120 g cukru. Přivedeme k varu, povaříme 5 minut a necháme vychladnout.
- Připravíme okurky, které důkladně omyjeme a přebereme.
- Mrkev nakrájíme na kolečka, stejně jako cibuli. Tip: Požijte malé vykrajovátko a vykrojte mrkev do tvaru kytičky, hvězdičky či srdíčka. Vykrojenou mrkev umístěte na okraj sklenice, tak, aby byla hezky vidět.
- Naplňte okurky, mrkev, cibuli a kopr do čisté, horkou vodou vypláchnuté, sklenice.
- Okurky zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte při teplotě 82–85 °C po dobu 20 minut.
- Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.
Tímto způsobem jdou naložit i houby nebo jiná zelenina. Pokud ale Deko po ruce nemáte, nezoufejte, okurky můžete zalít i jiným nálevem. Jeho přípravu ukazuje následující videorecept.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat okurky před zavařením? Jak s nimi zacházet, kde a jak je skladovat
Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Komentáře