Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jsme národem zahrádkářů a rádi si pěstujeme svoji zeleninu. Co nesníme hned, to je třeba zpracovat. Některé druhy mrazíme, sušíme, vaříme z nich marmelády, fermentujeme, lisujeme a jiné konzervujeme do kompotů či je zavaříme.

Konzervant na okurky Deko je nezbytnou součástí českých domácností, zejména během letní a podzimní sezóny, kdy je čas na zavařování okurek a jiné zeleniny. Tento tradiční přípravek si získal oblibu díky své jednoduchosti, účinnosti a spolehlivosti.

Jak zavařovat okurky s Dekem

Deko je směs, která obsahuje sůl, konzervant kyselinu benzoovou, hořčičné semínko, koriandr a další směs koření.

  1. Nejprve si připravíme nálev. Obsah sáčku Deko rozmícháme v 1,75 l vody, přidáme 0,5 l 8% octa a 100–120 g cukru. Přivedeme k varu, povaříme 5 minut a necháme vychladnout.
  2. Připravíme okurky, které důkladně omyjeme a přebereme.
  3. Mrkev nakrájíme na kolečka, stejně jako cibuli. Tip: Požijte malé vykrajovátko a vykrojte mrkev do tvaru kytičky, hvězdičky či srdíčka. Vykrojenou mrkev umístěte na okraj sklenice, tak, aby byla hezky vidět.
  4. Naplňte okurky, mrkev, cibuli a kopr do čisté, horkou vodou vypláchnuté, sklenice.
  5. Okurky zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte při teplotě 82–85 °C po dobu 20 minut.
  6. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.

Tímto způsobem jdou naložit i houby nebo jiná zelenina. Pokud ale Deko po ruce nemáte, nezoufejte, okurky můžete zalít i jiným nálevem. Jeho přípravu ukazuje následující videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky