Jak zavařit paštiku? Játrovou paštiku můžete připravit doma a zavařit ji do zásoby
Játrové a masové paštiky jsou vděčná pomazánka na pečivo k snídani nebo na svačinu. Pokud nemáte důvěryhodný zdroj kvalitního výrobku za dobrou cenu, určitě se vám vyplatí si paštiku vyrobit v domácích podmínkách.
Paštiku můžete připravit k okamžité konzumaci, tedy nalít do nádoby a po ztuhnutí brzy sníst. Nebo ji připravit do sklenic, zavařit a mít delší dobu zásobu kvalitního produktu. Inspirovat se můžete také v receptech po babičkách a maminkách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit domácí paštiku
Není to tak složité, jak to možná vypadá. Na paštiku podle knihy Kuchařka naší vesnice budete potřebovat 1/2 až 1 kg vepřového vařeného nebo pečeného masa, 1 kg syrových jater, 150 g cibule, 150 g slaniny (nemusí být), sůl a paštikové koření. Někdo přidává 3–4 syrová vejce na zjemnění. Maso doporučujeme použít prorostlé, aby se paštika dobře mazala.
- Maso, játra a slaninu umelte na masovém strojku. Cibuli orestujte na trošce sádla dozlatova.
- Vše smíchejte, okořeňte, osolte, případně zjemněte vejci. Paštikové koření si můžete namíchat sami, případně ho lze i koupit.
- Pokud chcete paštiku jemnou, projeďte ji ponorným mixérem podle potřeby. Hmota nesmí být moc hustá, aby paštika nebyla tuhá. Můžete ji zředit trochou vývaru z masa.
- Sklenice s víčky by měly být tzv. "masovky", které jsou určené k zavařování masa. Na dno každé skleničky můžete vložit tenčí plátek slaniny. Čisté sklenice plňte jen do 3/4, protože hmota nabyde.
- Uzavřené sklenice zavařujte 2 hodiny při 100 °C. Jistější je sterilovat první den hodinu a druhý den také hodinu (dvojitá sterilace).
- Paštiku uchovávejte na chladném místě se stabilní teplotou (spíž, sklep) a po otevření co nejdříve spotřebujte.
Komentáře