Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrové a masové paštiky jsou vděčná pomazánka na pečivo k snídani nebo na svačinu. Pokud nemáte důvěryhodný zdroj kvalitního výrobku za dobrou cenu, určitě se vám vyplatí si paštiku vyrobit v domácích podmínkách.

Paštiku můžete připravit k okamžité konzumaci, tedy nalít do nádoby a po ztuhnutí brzy sníst. Nebo ji připravit do sklenic, zavařit a mít delší dobu zásobu kvalitního produktu. Inspirovat se můžete také v receptech po babičkách a maminkách.

Jak zavařit domácí paštiku

Není to tak složité, jak to možná vypadá. Na paštiku podle knihy Kuchařka naší vesnice budete potřebovat 1/2 až 1 kg vepřového vařeného nebo pečeného masa, 1 kg syrových jater, 150 g cibule, 150 g slaniny (nemusí být), sůl a paštikové koření. Někdo přidává 3–4 syrová vejce na zjemnění. Maso doporučujeme použít prorostlé, aby se paštika dobře mazala.

  • Maso, játra a slaninu umelte na masovém strojku. Cibuli orestujte na trošce sádla dozlatova.
  • Vše smíchejte, okořeňte, osolte, případně zjemněte vejci. Paštikové koření si můžete namíchat sami, případně ho lze i koupit.
  • Pokud chcete paštiku jemnou, projeďte ji ponorným mixérem podle potřeby. Hmota nesmí být moc hustá, aby paštika nebyla tuhá. Můžete ji zředit trochou vývaru z masa.
  • Sklenice s víčky by měly být tzv. "masovky", které jsou určené k zavařování masa. Na dno každé skleničky můžete vložit tenčí plátek slaniny. Čisté sklenice plňte jen do 3/4, protože hmota nabyde.
  • Uzavřené sklenice zavařujte 2 hodiny při 100 °C. Jistější je sterilovat první den hodinu a druhý den také hodinu (dvojitá sterilace).
  • Paštiku uchovávejte na chladném místě se stabilní teplotou (spíž, sklep) a po otevření co nejdříve spotřebujte.
Začátečníky k realizaci určitě povzbudí i náš videorecept na domácí paštiku od Janičky:

Komentáře

Další tipy a triky