Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mít velkou úrodu rajčat, to je sen každého pěstitele, jenže když se opravdu zadaří, tak je před námi další úkol - všechna rajčata zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Možností je samozřejmě celá řada, ale tentokrát se zaměříme na velmi jednoduché a rychlé zavařování ve vlastní šťávě.

Přebytek dobře vyzrálých a kvalitních rajčat můžete jednoduše zmrazit, což je bezkonkurenčně nejrychlejší postup. Rajčata se dají také zpracovat na kečup, na rajský protlak nebo na lečo. Můžete je také zavařit ve vlastní šťávě a s tímto vám poradíme. Zavařená rajčata pak nabízí celou řadu možností dalšího využití, jedná se totiž o velmi užitečný polotovar, pro který jistě najdete celou řadu uplatnění.

Jak zavařit rajčata

Na postup zavařování se podívejte v úvodním videu, poradí vám i následující řádky:
  1. Připravte si pěkná a dobře zralá rajčata. Množství záleží na vašich možnostech. Žádné odměřování nebude potřeba, rajčata jsou jedinou surovinou, se kterou budete pracovat.
  2. Dále si připravte zavařovací sklenice, které musí být perfektně čisté, můžete je předem umýt v myčce, případně vypařit horkou vodou nebo v troubě - tzn. po umytí je položte dnem vzhůru na plech a ten vložte do nahřáté trouby. Po několika minutách je opatrně vytáhněte, sklenice jsou velmi horké.
  3. Rajčata dobře umyjte a nechte chvíli okapat. 
  4. Pak je krájejte na menší kousky (poloviny, čtvrtiny) a rovnejte je řeznou stranou dolů do vychladlých sklenic, nejlépe za pomoci nálevky, aby zůstaly okraje sklenic čisté a suché. Nevzhledné zbytky po stopce (bubáky) můžete u rajčat vykrajovat (hlavně z estetických důvodů).
  5. Rajčata do sklenic natlačte, ať se dobře využije prostor.
  6. Nic dalšího se k rajčatům nedává, nepoužívejte žádný nálev a nepřidávejte sůl, vodu ani koření. 
  7. Po naplnění pro jistotu otřete hrdla sklenic a sklenice dobře uzavřete. Nejlepší je použít nová víčka, ale práce se povede i s použitými víčky, jen nesmí být nijak poškozená. Na výběr máte víčka Omnia nebo šroubovací, práce se šroubovacími víčky je pohodlnější.    
  8. Uzavřené sklenice sterilujte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.
  9. Podívejte se na kompletní znění receptu na sterilovaná rajčata. Doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem, ve kterých určitě také najdete osvědčené rady.

Využití zavařených rajčat je poměrně univerzální. Dají se použít všude tam, kam patří i čerstvá rajčata. Pokud chcete, můžete je po otevření snadno oloupat. Protože chuť rajčat je přírodní, můžete připravovaný pokrm ochutit podle svých představ

Znáte ještě jiné metody, jak snadno uchovat rajčata? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem. Podívejte se také na další možnosti uchování rajčat do našeho článku.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky