Jak připravit brusinky z rybízu. Oblíbenou zavařeninu podáváme především ke svíčkové omáčce, ale hodí se i pod maso a do guláše
Brusinky se tradičně podávají ke svíčkové omáčce a zvěřině, jenže jsou pro nás spíše vzácností. Můžeme je nahradit rybízovou zavařeninou - rybíz připravíme tak, aby chutí brusinky připomínal. Ke svíčkové omáčce nám bude skvěle chutnat.
Rybíz má příjemně nakyslou chuť a výrazné želírovací schopnosti. Má krásnou červenou barvu a připravený způsobem "na brusinky" vynikne v kontrastu se světlou svíčkovou omáčkou. Hodí se i k dalším podobným omáčkám, např. ke kuřeti či hlívě na paprice.
Jak připravit rybíz na způsob brusinek
Recepty, do kterých patří rum nebo ocet
Podle jiných receptů odstopkovaný rybíz s cukrem, kořením a citronovou šťávou dáme do hrnce a přivedeme hned k varu. Během vaření sbíráme tvořící se pěnu, po odstavení přimícháme rum. Plníme do skleniček, na povrch nalijeme malé množství rumu, poté skleničky uzavřeme.
Keře rybízu najdeme na mnoha zahradách, jejich zrající plody se hodí na přípravu osvědčené marmelády a sirupů, mrazíme je na pozdější použití do bublanin a zavařujeme. Zaváření na způsob brusinek je jeden z nejoblíbenějších způsobů zpracování rybízu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Komentáře