Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Vyzkoušejte návod na přípravu smaženice, kterou sterilováním uchováme a můžeme si pak dopřát houby i v zimě. Zavařené houby využijeme nejen na smaženici, ale také do polévek, pod maso či do omáček.
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným zavařením, můžeme připravit skvělý polotovar, který nám vydrží po celý rok.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké houby jsou vhodné na smaženici
Tu nejlepší smaženici připravíte z pravých hříbků, lišek, klouzků nebo křemenáčů. Mimo houbařskou sezónu se dají dobře využít žampiony a hlíva ústřičná. Očekávejte však menší houbové aroma než z hřibů lesních.
Jak zavařit smaženici z hub
Podle tohoto receptu si houby uchováme celou zimu jako čerstvé. Před servírováním stačí přidat vejce a výborné jídlo je za 5 minut hotové. Takto připravené houby se dají využít i do omáček a polévek.
- Na 1 sklenici budeme potřebovat: 400 g čerstvých hub, 1 lžičku soli, 1 lžičku kmínu a 1 lžíci sádla.
- Houby očistíme a nakrájíme. Ochutíme solí a kmínem.
- Dusíme je na sádle, dokud se neodpaří všechna voda.
- Ještě horké nalijeme do sklenic (do 2/3 obsahu), zavíčkujeme a sterilujeme jednu hodinu na 90 °C - a to opakovaně, dva dny po sobě.
- Takto připravené houby budou při použití chutnat jako čerstvé.
Podívejte se na naše další tipy, jak uchovat houby, abychom se z nich mohli těšit celý rok. Můžeme je naložit do soli, sušit, nebo zavařit v tuku. Houby se nezkazí a zachovají si své osobité aroma.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Barevné houby v našich lesích. Jaké houby se sbírají, které jsou nejlepší a jak vypadá moderní houbaření?
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Komentáře