Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Zdroj: Toprecepty

Vyzkoušejte návod na přípravu smaženice, kterou sterilováním uchováme a můžeme si pak dopřát houby i v zimě. Zavařené houby využijeme nejen na smaženici, ale také do polévek, pod maso či do omáček.

Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným zavařením, můžeme připravit skvělý polotovar, který nám vydrží po celý rok. 

Jaké houby jsou vhodné na smaženici

Tu nejlepší smaženici připravíte z pravých hříbků, lišek, klouzků nebo křemenáčů. Mimo houbařskou sezónu se dají dobře využít žampiony a hlíva ústřičná. Očekávejte však menší houbové aroma než z hřibů lesních. 

Jak zavařit smaženici z hub

Podle tohoto receptu si houby uchováme celou zimu jako čerstvé. Před servírováním stačí přidat vejce a výborné jídlo je za 5 minut hotové. Takto připravené houby se dají využít i do omáček a polévek. 

  1. Na 1 sklenici budeme potřebovat: 400 g čerstvých hub, 1 lžičku soli, 1 lžičku kmínu a 1 lžíci sádla. 
  2. Houby očistíme a nakrájíme. Ochutíme solí a kmínem.
  3. Dusíme je na sádle, dokud se neodpaří všechna voda. 
  4. Ještě horké nalijeme do sklenic (do 2/3 obsahu), zavíčkujeme a sterilujeme jednu hodinu na 90 °C - a to opakovaně, dva dny po sobě. 
  5. Takto připravené houby budou při použití chutnat jako čerstvé. 

Podívejte se na naše další tipy, jak uchovat houby, abychom se z nich mohli těšit celý rok. Můžeme je naložit do soli, sušit, nebo zavařit v tuku. Houby se nezkazí a zachovají si své osobité aroma. 

Přejeme mnoho úspěchů při houbaření i při následném zpracování úlovků.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky