Když začnou růst václavky, tak na ně vyrazíme rovnou s pořádným košíkem. Jenže co si pak počít s velkým úlovkem?
Václavky jsou velmi oblíbenou houbou k zavařování. Z lesa si jich můžeme donést dostatek, ale nesmíme propásnout správnou dobu, kdy jsou pevné, zdravé a kvalitní. Bývá to kolem 28. září, na svátek sv. Václava.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit václavky k zavařování
Václavky dobře očistíme, k zavařování jsou vhodné pěkné a pevné kloboučky mladých hub. Do hrnce dáme vařit dostatek osolené vody. Václavky v ní vaříme důkladně asi půl hodiny, jejich tuhé kloboučky to potřebují, jinak budou špatně stravitelné. Během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po uvaření houby několikrát propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.
Jak václavky zavařit
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Komentáře