Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy jsou výborným produktem našich zahrad. Když koncem září začínají padat ze stromů, musíme je co nejdříve posbírat a usušit. Ne každý ale má vhodné skladovací podmínky, proto je oblíbeným řešením zaváření čerstvých ořechových jader.

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale také výživné. Pokud máte možnost sklízet ořechy z vlastní zahrady, určitě si dejte záležet na jejich sušení a následném skladování. Ořechy ve skořápkách jsou při skladování v suchu a chladnu trvanlivé, přesto se je často snažíme zpracovat do další "ořechové" sezóny.

Vylupování ořechů je pomalé, ale když se sejde celá rodina a při práci si povídá, tak jde i louskání rychle od ruky. Jenže vyloupaná ořechová jádra jen tak ve sklenici mohou při nedostatečném předchozím vysušení zplesnivět nebo je může napadnout hmyz - jako ochranu před hmyzem přidejte do sklenic bobkový list.

Pokud máte dostatek místa v mrazničce, tak jednoduchým a spolehlivým způsobem uskladnění je mražení. Limituje vás pouze prostor. Sáčky označte datem uložení. Neméně oblíbené a osvědčené je také zavařování, s postupem vám poradíme.

Jak zavařit vlašské ořechy

K zaváření se hodí pouze kvalitní zdravé ořechy, nesmí být samozřejmě zčernalé nebo napadené plísní. Množství ořechů k zaváření záleží na vašich možnostech.

  1. Ze skořápek vyloupejte jádra a ta dobře vysušte. Dobrým pomocníkem je elektrická sušička.
  2. Perfektně čisté sklenice musí být též dobře vysušené. Připravte si k nim víčka, nejlépe nová. Lépe se pracuje s víčky šroubovacími než s víčky Omnia.  
  3. Jádra nasypte do sklenic a zavíčkujte.
  4. Tip: Do sklenice o velikosti 0,7 litru můžete naskládat 300–330 gramů jader.
  5. Sklenice narovnejte do zavařovacího hrnce a nalijte do něj vodu tak, aby byly ponořené až do poloviny.
  6. Pak sklenice sterilujte 10 minut od bodu varu. Elektrický sporák přitom přepněte na nižší stupeň ohřevu.   
  7. Takto zavařené ořechy vydrží nejméně dva roky, jejich chuť a vůně je stále stejná.

Pročtěte si kompletní postup při zavařování ořechových jader. Podívejte se určitě také do komentářů pod receptem - jejich přečtení vám pomůže vyvarovat se různých chyb. A pokud vám to volné místo v mrazničce dovolí, můžete ořechová jádra také mrazit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky