Jak zavařit vlašské ořechy? Vyloupaná jádra ve sklenicích mají dlouhou trvanlivost
Vlašské ořechy jsou výborným produktem našich zahrad. Když koncem září začínají padat ze stromů, musíme je co nejdříve posbírat a usušit. Ne každý ale má vhodné skladovací podmínky, proto je oblíbeným řešením zaváření čerstvých ořechových jader.
Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale také výživné. Pokud máte možnost sklízet ořechy z vlastní zahrady, určitě si dejte záležet na jejich sušení a následném skladování. Ořechy ve skořápkách jsou při skladování v suchu a chladnu trvanlivé, přesto se je často snažíme zpracovat do další "ořechové" sezóny.
Vylupování ořechů je pomalé, ale když se sejde celá rodina a při práci si povídá, tak jde i louskání rychle od ruky. Jenže vyloupaná ořechová jádra jen tak ve sklenici mohou při nedostatečném předchozím vysušení zplesnivět nebo je může napadnout hmyz - jako ochranu před hmyzem přidejte do sklenic bobkový list.
Pokud máte dostatek místa v mrazničce, tak jednoduchým a spolehlivým způsobem uskladnění je mražení. Limituje vás pouze prostor. Sáčky označte datem uložení. Neméně oblíbené a osvědčené je také zavařování, s postupem vám poradíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit vlašské ořechy
K zaváření se hodí pouze kvalitní zdravé ořechy, nesmí být samozřejmě zčernalé nebo napadené plísní. Množství ořechů k zaváření záleží na vašich možnostech.
- Ze skořápek vyloupejte jádra a ta dobře vysušte. Dobrým pomocníkem je elektrická sušička.
- Perfektně čisté sklenice musí být též dobře vysušené. Připravte si k nim víčka, nejlépe nová. Lépe se pracuje s víčky šroubovacími než s víčky Omnia.
- Jádra nasypte do sklenic a zavíčkujte.
- Tip: Do sklenice o velikosti 0,7 litru můžete naskládat 300–330 gramů jader.
- Sklenice narovnejte do zavařovacího hrnce a nalijte do něj vodu tak, aby byly ponořené až do poloviny.
- Pak sklenice sterilujte 10 minut od bodu varu. Elektrický sporák přitom přepněte na nižší stupeň ohřevu.
- Takto zavařené ořechy vydrží nejméně dva roky, jejich chuť a vůně je stále stejná.
Pročtěte si kompletní postup při zavařování ořechových jader. Podívejte se určitě také do komentářů pod receptem - jejich přečtení vám pomůže vyvarovat se různých chyb. A pokud vám to volné místo v mrazničce dovolí, můžete ořechová jádra také mrazit.
Komentáře