Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí ve sladkokyselém nálevu je výborným polotovarem k přílohovému zelí nebo zelným salátům. Poradíme, jak ho zavařit
Zdroj: Pixabay

Sladkokyselé zelí můžeme připravit z bílého i červeného hlávkového zelí. Zelí, zvláště červené, obsahuje poměrně dost vitamínu C. Konzervací sice jeho obsah klesne o polovinu, přesto však je zelí jedním z hlavních zdrojů vitamínu C ve výživě během zimy a na jaře.

Zelné hlávky zbavíme poškozených listů, rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a nakrouháme na robotu, ručním krouhačem nebo nakrájíme nožem na tenké nudličky. 

Jak připravit zelí na zavaření

Pokud nevíte, jak nakrouhat zelí, přečtěte si náš článek.

  1. Krouhanku předvaříme ponořením do vařící vody po dobu 1 minuty. Do lázně přidáme 20 g soli na 1 litr vody.
  2. Okapanou krouhanku smícháme s malým množstvím kmínu, můžeme přidat tenké plátky cibule, jablek nebo bobule jedlého jeřábu.
  3. Napěchujeme do sklenic.
  4. Nálev svaříme z 1 l vody, 1/3 l 8% octa, 100 g cukru a 26 g soli. Můžeme přidat celý pepř nebo hořčičné semínko podle chuti. 
  5. Uzavřené 0, 7 l sklenice sterilujeme 45 minut při 90 °C.

Využití zavařeného zelí

Receptů na různé zelné pokrmy máme v našem receptáři mnoho. Stačí zalistovat. 

Při přípravě přílohového zelí usmažíme na tuku cibuli do růžova, vyklopíme na ni zelí ze sklenice i s nálevem a zahustíme jíškou nebo nastrouhaným bramborem podle zvyklostí. Podusíme asi 15 minut doměkka. Většinou není třeba dochucovat, ale můžeme dochutit podle zvyku.

Pokud vás zajímá, jak můžete v domácích podmínkách vyrobit kysané zelí, přečtěte si náš další článek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky