Zelí ve sladkokyselém nálevu je výborným polotovarem k přílohovému zelí nebo zelným salátům. Poradíme, jak ho zavařit
Sladkokyselé zelí můžeme připravit z bílého i červeného hlávkového zelí. Zelí, zvláště červené, obsahuje poměrně dost vitamínu C. Konzervací sice jeho obsah klesne o polovinu, přesto však je zelí jedním z hlavních zdrojů vitamínu C ve výživě během zimy a na jaře.
Zelné hlávky zbavíme poškozených listů, rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a nakrouháme na robotu, ručním krouhačem nebo nakrájíme nožem na tenké nudličky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zelí na zavaření
Pokud nevíte, jak nakrouhat zelí, přečtěte si náš článek.
- Krouhanku předvaříme ponořením do vařící vody po dobu 1 minuty. Do lázně přidáme 20 g soli na 1 litr vody.
- Okapanou krouhanku smícháme s malým množstvím kmínu, můžeme přidat tenké plátky cibule, jablek nebo bobule jedlého jeřábu.
- Napěchujeme do sklenic.
- Nálev svaříme z 1 l vody, 1/3 l 8% octa, 100 g cukru a 26 g soli. Můžeme přidat celý pepř nebo hořčičné semínko podle chuti.
- Uzavřené 0, 7 l sklenice sterilujeme 45 minut při 90 °C.
Využití zavařeného zelí
Receptů na různé zelné pokrmy máme v našem receptáři mnoho. Stačí zalistovat.
Při přípravě přílohového zelí usmažíme na tuku cibuli do růžova, vyklopíme na ni zelí ze sklenice i s nálevem a zahustíme jíškou nebo nastrouhaným bramborem podle zvyklostí. Podusíme asi 15 minut doměkka. Většinou není třeba dochucovat, ale můžeme dochutit podle zvyku.
Pokud vás zajímá, jak můžete v domácích podmínkách vyrobit kysané zelí, přečtěte si náš další článek.
Komentáře