Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nastává období cuket, které rostou doslova rychlostí blesku, a tak může nastat situace, že si nevíme rady, jak cukety ještě zpracovat jinak, než vařením různých pokrmů. Proto dejte na radu babiček a využijte tradiční zavařování. Poradíme vám, jak zavařovat cukety jako okurky.

Zavařené okurky ve sladkokyselém nálevu jsou tradiční českou pochoutkou, nálev z octu, cukru a soli dokonale dochutí zeleninu, která je jinak chuťově nevýrazná. Obdobně snadno připravíme i cukety ve stylu zavařených nakládaček.

Jak zavařit cukety jako okurky

K zavařování cuket připravíme tyto suroviny na nálev: Zhruba 3 l vody, 1 l octu, 1 kg cukru krystal, 4 polévkové lžíce soli, dále 5 ks bobkového listu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 10 ks hřebíčku a také na špičku nože mletý pepř a skořici.

  1. Do většího hrnce nasypeme cukr, sůl a zalijeme třemi litry vody. Vše zamícháme a přivedeme k varu.
  2. Mezitím, než nálev začne vřít, přidáme veškeré koření.
  3. Jakmile jsou cukr a sůl rozpuštěny, můžeme pomalu vmíchat ocet. V té chvíli hrnec odstavíme z plotýnky.

Na každou sklenici připravíme: 3 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, špetku hořčičného semínka a větší snítku čerstvého kopru.

  1. Připravenou zeleninu a koření vložíme do sklenic.
  2. Cukety nakrájíme na kolečka nebo na větší hranoly a vkládáme je do sklenic tak, aby byly celé zaplněné.
  3. Každou naplněnou sklenici zalijeme připraveným nálevem a pevně zavíčkujeme.
  4. Hotové sklenice uložíme do zavařovacího hrnce a zavařujeme zhruba 30 minut na teplotu 90 °C. Na závěr po vytažení necháme sklenice odpočívat dnem vzhůru.

Spotřebujte vaši úrodu také na tyto báječné cuketové kousky v lahodné omáčce. Snadno je pak využijete k masu, do omáčky na špagety nebo na smažené topinky. 

Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky