Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Zdroj: Pixabay

Zavařování bývá v sezoně častým způsobem uchování sklizně ze zahrady, hlavně choulostivého ovoce a zeleniny. Různé domácí zavařeniny nám v zimě přijdou k chuti a zpestříme si jimi jídelníček. Navíc díky zavařeninám ušetříme.

Zavařování v zavařovacím hrnci s teploměrem každému nevyhovuje. Je to velká nádoba, kterou musíme po zbytek roku někde skladovat, a ne každý má odpovídající prostory.

Pro toho, kdo prostor nemá nebo nechce použít hrnec, nabízíme návod na zavařování v pečicí troubě. Ideální na to je elektrická nebo horkovzdušná trouba. U plynové je nutné zkoušením vychytat správnou teplotu. Výhodou je, že v troubě poměrně bezpečně a snadno zavaříme více sklenic najednou podobně jako v zavařovacím hrnci.

Nejdůležitější pro úspěšné sterilování potravin je čistota sklenic a víček. Po naplnění sklenic otřeme jejich okraje a sklenice uzavřeme. Šroubovací víčka nedotahujeme příliš, aby mohl unikat vzduch.

Do hlubšího plechu na pečení nalijeme asi 2 cm horké vody (raději ne vroucí) a naskládáme uzavřené sklenice tak, aby se nedotýkaly jedna druhé ani okraje plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C (horkovzdušná 200 °C) a necháme prohřívat podle druhu ovoce nebo zeleniny. Kompoty z měkkého ovoce prohříváme asi 5-8 minut, tvrdé druhy 10-15 minut, okurky a podobnou zeleninu asi 15-20 minut. 

V troubě můžeme také vysterilizovat prázdné sklenice. Narovnáme umyté a vypláchnuté sklenice na plech (můžeme na dno nalít trochu vody, jen tolik, aby bylo zakryté) a necháme při teplotě 100 °C asi 10-15 minut. Sklenice uvnitř uschnou a prohřejí se. Pak do nich můžeme ihned nalévat horkou marmeládu nebo podobný produkt. Uzavřeme, obrátíme na víčko a necháme 10 minut stát, pak otočíme zpátky a necháme zcela zchladnout.

Při zavařování si musíme dát pozor na manipulaci s horkým plechem i sklenicemi a dodržet bezpečnost práce.

 

Komentáře

elektricka trouba horni spodni ohrev nebo jen spodni? Dekuji

Dagmarak: Vloudila se mi do textu chyba. Opraveno, děkuji za upozornění :-K

Okurky zavařovat 60 minut? To jako vážně? :-((

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky