Zavařovací hrnec nám spolehlivě zakonzervuje ovoce, zeleninu, houby i maso
Zavařovací hrnec s teploměrem je pro konzervaci potravin výborná pomůcka. Můžete si pořídit klasický hrnec, který postavíte na sporák, nebo elektrický, který pracuje samostatně. Práce s hrncem je snadná, což ocení hlavně začátečníci.
Zavařovací hrnec má rošt, pod který se lije voda, teploměr a těsnící poklici, aby mohla pracovat horká pára. Udržovat v klasickém hrnci stálou teplotu vyžaduje pozornost a trochu zkušeností. Elektrický hrnec teplotu reguluje sám, hlídáme tedy jen čas. Je na zvážení každého, zda a jak často zavařovací hrnec využije.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat v zavařovacím hrnci
Zavařovat v hrnci je jednoduché, přesto pro vás máme několik rad a tipů.
- Do hrnce nalijeme tolik vody, aby hladina dosahovala těsně pod rošt.
- Naskládáme svisle sklenice tak, aby se nedotýkaly stěn ani jedna druhé.
- Hrnec uzavřeme, vložíme teploměr nebo nastavíme termostat. Hrnec nebo sporák zapneme.
- Čas zavařování se počítá od doby dosažené potřebné teploty.
- Hrnec nebo sporák vypneme. Pokud využíváme zbytkové teplo k dokončení procesu, vypneme o 2–3 minuty dříve.
- Pak hrnec otevřeme. Pozor na unikající páru!
- Vyjmeme sklenice, popř. dotáhneme šroubovací víčka. Necháme zchladit, aby podtlakem víčka chytla.
Možná vás inspiruje videorecept na výborné cuketové zelí zavařené na zimu.
Komentáře