Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařovací hrnec s teploměrem je pro konzervaci potravin výborná pomůcka. Můžete si pořídit klasický hrnec, který postavíte na sporák, nebo elektrický, který pracuje samostatně. Práce s hrncem je snadná, což ocení hlavně začátečníci.

Zavařovací hrnec má rošt, pod který se lije voda, teploměr a těsnící poklici, aby mohla pracovat horká pára. Udržovat v klasickém hrnci stálou teplotu vyžaduje pozornost a trochu zkušeností. Elektrický hrnec teplotu reguluje sám, hlídáme tedy jen čas. Je na zvážení každého, zda a jak často zavařovací hrnec využije.

Jak zavařovat v zavařovacím hrnci

Zavařovat v hrnci je jednoduché, přesto pro vás máme několik rad a tipů.

  • Do hrnce nalijeme tolik vody, aby hladina dosahovala těsně pod rošt.
  • Naskládáme svisle sklenice tak, aby se nedotýkaly stěn ani jedna druhé.
  • Hrnec uzavřeme, vložíme teploměr nebo nastavíme termostat. Hrnec nebo sporák zapneme.
  • Čas zavařování se počítá od doby dosažené potřebné teploty.
  • Hrnec nebo sporák vypneme. Pokud využíváme zbytkové teplo k dokončení procesu, vypneme o 2–3 minuty dříve.
  • Pak hrnec otevřeme. Pozor na unikající páru!
  • Vyjmeme sklenice, popř. dotáhneme šroubovací víčka. Necháme zchladit, aby podtlakem víčka chytla.

Možná vás inspiruje videorecept na výborné cuketové zelí zavařené na zimu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky