Zavařování ve šroubovacích sklenicích má jiná pravidla než v klasických
Šroubovací sklenice mají na obalu i víčku závit, kterým se obsah neprodyšně uzavře. Neprodyšnost může mít ale i nevýhodu v tom, že při zavařování nemůže rozpínající se plyn pod víčkem uniknout, zavařenina není správně uzavřená a kazí se. Lze tomu snadno předejít.
Nesprávně zavařenou sklenici poznáme tak, že víčko se prohýbá a na poklep zní dutě. Předejdeme tomu poměrně jednoduchou vychytávkou. Šroubovací sklenice zavařujeme v páře, nebo suchým horkem (trouba), zcela nevhodná je myčka nádobí i autokláv (ponoření sklenic ve vodě).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat ve šroubovacích sklenicích
Potřebujeme chňapky, protože budeme manipulovat s horkými sklenicemi.
- Po naplnění sklenic (1–1,5 cm pod okraj) víčko jenom lehce přitáhneme.
- Sklenice musí být uložené svisle.
- Okamžitě po ukončení sterilace víčka rukama v rukavicích pevně dotáhneme.
- Kašovité zavařeniny (marmelády, kečupy apod.) za horka uzavřeme pevně hned po naplnění a otočíme na víčko, aby se teplem vysterilovalo. Plníme je jen 0,5 cm pod okraj pomocí nálevky na sklenice.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Salát z červené řepy
Přidáno před 9 hodinami
Kachní prsa se sušenými meruňkami a podzimní zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Zvěřinové ragú s ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové steaky na bylinkách, s brokolicí a pepřovou omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Dýňový koláč s vlašskými ořechy
Přidáno před 17 hodinami
Rolovaná kachna s knedlíky
Přidáno 27. 9. 2024 20:00
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která tloustnou i po vodě: Býkům prospěje vyměnit pochoutky za mrkev, Váhy ať vsadí na přerušovaný půst
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak poznat správně zavařené sklenice? Víčka by při poklepání neměla znít dutě
Komentáře
8. 7. 2024 11:04
7. 7. 2024 16:20
4. 7. 2024 08:15
3. 7. 2024 09:32