Zbavit kopřivy žahavosti pro jejich další zpracování můžeme snadno třemi způsoby
Potřebujete do pokrmu přidat čerstvé kopřivy a vadí vám jejich žahavost? Dokážou popálit ruce i ústa, ale byla by škoda se jejich účinků a chuti vzdát. Žahavost totiž můžeme výrazně snížit, ba dokonce vynulovat, jednoduchým trikem.
Čerstvé kopřivy jsou velmi zdravé. Mají výrazné zdravotní účinky. Rašící kopřivy mají krátkou (do začátku kvetení) a intenzivní sezónu, kterou se snažíme plně využít. Jsou bohaté na minerály i vitamíny. Sbíráme je stříháním na čistých lokalitách, ruce přitom máme v rukavicích. Doma je přebereme, ponecháme mladé svěží vršky nebo jen listy a propláchneme na plastovém cedníku (kovové nádobí není vhodné).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak spařit kopřivy
Je to velmi jednoduché. Dokonce máme na výběr dva způsoby, které závisí na tom, jak budeme později kopřivy zpracovávat.
- Omyté kopřivy dáme na cedník, prolijeme je vodou teplou alespoň 85 °C a necháme okapat. Po zchladnutí kopřivy můžeme bez obav zpracovávat.
- Omyté a okapané kopřivy osmahneme na malém množství tuku, až zavadnou. Po zchladnutí je můžeme zpracovat do pokrmů.
- Kopřivy, které necháme 12 hodin po utržení ležet, ztratí většinu žahavosti. Pak je můžeme využít i do salátů nebo nápojů.
Komentáře