Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbavit kopřivy žahavosti pro jejich další zpracování můžeme snadno třemi způsoby
Zdroj: Pixabay, ArtActiveArt

Potřebujete do pokrmu přidat čerstvé kopřivy a vadí vám jejich žahavost? Dokážou popálit ruce i ústa, ale byla by škoda se jejich účinků a chuti vzdát. Žahavost totiž můžeme výrazně snížit, ba dokonce vynulovat, jednoduchým trikem.

Čerstvé kopřivy jsou velmi zdravé. Mají výrazné zdravotní účinky. Rašící kopřivy mají krátkou (do začátku kvetení) a intenzivní sezónu, kterou se snažíme plně využít. Jsou bohaté na minerály i vitamíny. Sbíráme je stříháním na čistých lokalitách, ruce přitom máme v rukavicích. Doma je přebereme, ponecháme mladé svěží vršky nebo jen listy a propláchneme na plastovém cedníku (kovové nádobí není vhodné).

Jak spařit kopřivy

Je to velmi jednoduché. Dokonce máme na výběr dva způsoby, které závisí na tom, jak budeme později kopřivy zpracovávat.

  1. Omyté kopřivy dáme na cedník, prolijeme je vodou teplou alespoň 85 °C a necháme okapat. Po zchladnutí kopřivy můžeme bez obav zpracovávat.
  2. Omyté a okapané kopřivy osmahneme na malém množství tuku, až zavadnou. Po zchladnutí je můžeme zpracovat do pokrmů.
  3. Kopřivy, které necháme 12 hodin po utržení ležet, ztratí většinu žahavosti. Pak je můžeme využít i do salátů nebo nápojů.
Videorecept ukáže, jak snadno z kopřiv připravit chutný a zdravý sirup.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky