Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závěrečné zdobení zákusků nebo cukroví čokoládovou polevou dotvoří celé dílo. Jednoduché rady pro každého
Zdroj: Toprecepty.cz

Zdobit čokoládou můžeme více způsoby. Čokoládou poléváme, do čokolády namáčíme, nebo čokoládou tvoříme vzory. Každý ze způsobů má svá specifika pro dokonalý výsledek.

Na začátku každého zdobení je dokonalá a chutná poleva. Na dorty a moučníky, které budeme krájet, je skvělá ganache, měkká a krájecí čokoládová poleva. Na polévání nebo namáčení drobných kousků potřebujeme naopak čokoládu křupavou a pevnou, která hezky zákusek uzavře, a tím prodlouží jeho trvanlivost. Taková poleva má lesklý a stejnoměrný povrch. Polévat můžeme tmavou, mléčnou i bílou čokoládou, nebo jejich kombinací. Zvláště kombinace tmavé a bílé čokolády je velmi efektní, a na zákuscích nebo cukroví vypadá výborně.

Jak na křupavou čokoládu

Křupavou čokoládu tvoří hlavně tuk, který se při pokojové teplotě nerozpouští. Může to být kakaové máslo nebo ztužený 100% tuk, ale i dobré klasické máslo.

  • Ve vodní lázni rozehřejeme 250 g tuku, odstavíme. Teplota tuku nesmí být vyšší než 50 °C, abychom čokoládu nespálili.
  • Do správně teplého tuku nalámeme 100 g kvalitní čokolády a přidáme 80 g práškového kakaa (pokud děláme tmavou polevu).
  • Stále mícháme, až teplota polevy klesne na 27 °C, a pak použijeme.
  • Pokud čokoládu na povrchu ještě zdobíme, např. nějakým sypáním, sypeme nebo vkládáme ho do ještě nezatuhlé polevy.
  • Čokoládě vadí prudké změny teploty, proto ji necháme tuhnout při pokojové teplotě, a pak teprve uložíme do chladna.

Jak polévat čokoládou

Polévání cukroví s námi zvládnete jako nic.

  • Připravíme si plech s papírem na pečení. Nad papír postavíme mřížku. Na mřížku rozložíme dobře vychlazené zákusky.
  • Teplou polevu na zákusky lijeme lžící od prostředka ke krajům. Opatrným nakláněním polevu rozlijeme po celém povrchu.
  • Můžeme si pomoci širokým nožem nebo štětcem. Vrstva čokolády by měla být stejnoměrná.
  • Polevu necháme okapat a zatuhnout.
  • Čokoládu, která steče na pečicí papír, snadno po ztuhnutí seškrábneme a můžeme použít znovu.

Jak namáčet do čokolády

K namáčení musí být vyšší hladina čokolády, proto jí připravíme dostatek.

  • Při práci využijeme papír na pečení, na který budeme kousky odkládat. Po zatuhnutí z něj kousky lehce odloupneme.
  • Drobné a měkké kousky (např. kuličky) napíchneme na špejli a namáčíme v čokoládě.
  • Větší kousky cukroví, které máčíme do poloviny, opatrně držíme za nenamáčenou část.
  • Při namáčení celých kousků použijeme dvě vidličky k vylovení.

Jak dělat čokoládové cákance

Čokoládové cákance jsou velmi jednoduchým způsobem zdobení.

  • Cukroví rozložíme na plech s papírem na pečení.
  • Ke kreslení čokoládou potřebujeme kornoutek z pečicího papíru nebo zdobicí sáček s tenkou špičkou (šikovné jsou sáčky na zdobení perníků).
  • Nalijeme vlažnou čokoládu a nad cukrovím kreslíme stejnoměrné „cákance“. Pootočením plechu o 90° vytvoříme mřížku.

V tomto receptu na konci videa je hezky vidět, jak udělat cákance bílou čokoládou:

Nutellové špičky v čokoládě

Naše video ukáže, jak připravit jednoduché a rychlé nutellové špičky. Piškoty ozdobíme kopečkem krému z nutelly, másla a vaječného koňaku, po zatuhnutí je namáčíme v čokoládové polevě.

Mnoho dalších nápadů na zdobení najdeme v našem bohatě zásobeném receptáři. Přejeme, ať se vám dobroty vydaří.

 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky