Závěrečné zdobení zákusků nebo cukroví čokoládovou polevou dotvoří celé dílo. Jednoduché rady pro každého
Zdobit čokoládou můžeme více způsoby. Čokoládou poléváme, do čokolády namáčíme, nebo čokoládou tvoříme vzory. Každý ze způsobů má svá specifika pro dokonalý výsledek.
Na začátku každého zdobení je dokonalá a chutná poleva. Na dorty a moučníky, které budeme krájet, je skvělá ganache, měkká a krájecí čokoládová poleva. Na polévání nebo namáčení drobných kousků potřebujeme naopak čokoládu křupavou a pevnou, která hezky zákusek uzavře, a tím prodlouží jeho trvanlivost. Taková poleva má lesklý a stejnoměrný povrch. Polévat můžeme tmavou, mléčnou i bílou čokoládou, nebo jejich kombinací. Zvláště kombinace tmavé a bílé čokolády je velmi efektní, a na zákuscích nebo cukroví vypadá výborně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na křupavou čokoládu
Křupavou čokoládu tvoří hlavně tuk, který se při pokojové teplotě nerozpouští. Může to být kakaové máslo nebo ztužený 100% tuk, ale i dobré klasické máslo.
- Ve vodní lázni rozehřejeme 250 g tuku, odstavíme. Teplota tuku nesmí být vyšší než 50 °C, abychom čokoládu nespálili.
- Do správně teplého tuku nalámeme 100 g kvalitní čokolády a přidáme 80 g práškového kakaa (pokud děláme tmavou polevu).
- Stále mícháme, až teplota polevy klesne na 27 °C, a pak použijeme.
- Pokud čokoládu na povrchu ještě zdobíme, např. nějakým sypáním, sypeme nebo vkládáme ho do ještě nezatuhlé polevy.
- Čokoládě vadí prudké změny teploty, proto ji necháme tuhnout při pokojové teplotě, a pak teprve uložíme do chladna.
Jak polévat čokoládou
Polévání cukroví s námi zvládnete jako nic.
- Připravíme si plech s papírem na pečení. Nad papír postavíme mřížku. Na mřížku rozložíme dobře vychlazené zákusky.
- Teplou polevu na zákusky lijeme lžící od prostředka ke krajům. Opatrným nakláněním polevu rozlijeme po celém povrchu.
- Můžeme si pomoci širokým nožem nebo štětcem. Vrstva čokolády by měla být stejnoměrná.
- Polevu necháme okapat a zatuhnout.
- Čokoládu, která steče na pečicí papír, snadno po ztuhnutí seškrábneme a můžeme použít znovu.
Jak namáčet do čokolády
K namáčení musí být vyšší hladina čokolády, proto jí připravíme dostatek.
- Při práci využijeme papír na pečení, na který budeme kousky odkládat. Po zatuhnutí z něj kousky lehce odloupneme.
- Drobné a měkké kousky (např. kuličky) napíchneme na špejli a namáčíme v čokoládě.
- Větší kousky cukroví, které máčíme do poloviny, opatrně držíme za nenamáčenou část.
- Při namáčení celých kousků použijeme dvě vidličky k vylovení.
Jak dělat čokoládové cákance
Čokoládové cákance jsou velmi jednoduchým způsobem zdobení.
- Cukroví rozložíme na plech s papírem na pečení.
- Ke kreslení čokoládou potřebujeme kornoutek z pečicího papíru nebo zdobicí sáček s tenkou špičkou (šikovné jsou sáčky na zdobení perníků).
- Nalijeme vlažnou čokoládu a nad cukrovím kreslíme stejnoměrné „cákance“. Pootočením plechu o 90° vytvoříme mřížku.
V tomto receptu na konci videa je hezky vidět, jak udělat cákance bílou čokoládou:
Nutellové špičky v čokoládě
Naše video ukáže, jak připravit jednoduché a rychlé nutellové špičky. Piškoty ozdobíme kopečkem krému z nutelly, másla a vaječného koňaku, po zatuhnutí je namáčíme v čokoládové polevě.
Mnoho dalších nápadů na zdobení najdeme v našem bohatě zásobeném receptáři. Přejeme, ať se vám dobroty vydaří.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře