Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Talíř nadýchaných a lákavě ozdobených vdolečků nechá chladným asi málokoho. Starší generace příliš zdobení jídla neřešili, až podle měšťanských a farských kuchařek začali lidé věnovat větší pozornost i vizuální stránce pokrmů.

Vdolky mohou být obyčejnou přílohou k polévkám nebo omáčkám, ale i sladkým obědem nebo moučníkem ke svačině. Obyčejné pečené vdolky se hodí jako příloha, smažené vdolečky z jemné mouky jsou svátečnějším moučníkem nejen pro rodinu.
 

Jak zdobit vdolky

Vyberte si z nabízených možností tak, aby vám chutnalo:

  • Naši předci teplý vdolek roztrhli, vložili kousek másla a uzavřeli. Teplem se máslo rozpustilo, vdolek se tak ochutil a zvláčněl. Většinou takto plnili vdolky, které podávali jako přílohu.
  • Slané vdolky můžete před pečením potřít vodou a posypat hrubou solí a kmínem. Upečené je pak můžete ozdobit pomazánkou a strouhaným sýrem.
  • Vdolek namažte rozpuštěným máslem a posypte mletým mákem, strouhaným perníkem nebo tvarohem. Verze s perníkem byla natolik oblíbená, že se dostala i do lidové písničky.
  • Místo másla můžete použít hustou smetanu nebo povidla. Zvláště kombinace povidel nebo marmelády a ušlehané smetany nebo měkkého tvarohu je velmi oblíbená.
  • Hustou smetanu můžete doplnit drobným ovocem.
  • Vdolky ještě před pečením můžete potírat rozkvedlaným vejcem a sypat drobenkou, výborná je drobenka ochucená
Jednoduchým zdobením smažených vdolků se můžete inspirovat i z našeho názorného videoreceptu na bavorské vdolečky. Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky