Vánoce podle vás nejsou důvod přestat myslet na své zdraví? Víme, jak zdravě a nádherně ozdobit perníčky i bez cukru
Vánoce jsou svátky, kdy si mnoho z nás povolí hřešit. Pojídáme sladké, tučné, smažené, užíváme si s blízkými krásné chvíle a neřešíme váhu nebo zdraví. Pokud si i v době vánoční chcete udržet zdravý životní styl, zkuste méně cukru a zdobit přírodně.
Perníčky upečte podle oblíbeného receptu, který provoní příjemně celý dům a navodí tu správnou vánoční atmosféru. Pokud si obecně potrpíte na zdravější cukroví, zkuste raw dobroty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím zdravě ozdobit perníčky?
Perníčky se nejčastěji zdobí směsí cukru s bílkem a citronovou šťávou. Rafinovaný cukr nepatří mezi zdravé potraviny a syrový bílek může být zdrojem onemocnění, proto se rodiče oprávněně bojí dát je zejména malým dětem. Tak čím zdobit?
- Med: Má ozdravné účinky na lidské tělo, obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek.
- Lyofilizované ovoce: Je upravené hlubokým zamražením na velmi nízkou teplotu při nízkém tlaku. Chuť i vitamíny si ovoce zachová. Tip: Na zdobení je ideální koupit přímo prášek. Nabízí se mnoho barev podle toho, jaké máte rádi ovoce – červená (jahody), růžová (maliny), žlutá (mango), oranžová (rebarbora), modrofialová (borůvky), zelená (kiwi) aj.
- Kokos: Je krásně nasládlý, sněhově bílý a obsahuje mnoho zdravých tuků i vlákninu.
- Ořechy: Obsahují mastné kyseliny, které pozitivně působí na nervový systém i srdce.
Jak zdravě ozdobit perníčky?
Dobrým pomocníkem je med.
- Pomocí párátka nanášíme med na perníčky. Ideální je med tužší až zkrystalizovaný, který z perníčků nestéká.
- Perníček položíme na talířek a posypeme zdobením podle oblíbenosti.
- Opatrně jej oklepeme a kocháme se výsledkem.
Troufnete si na barevné kombinace nebo si zakládáte na jednoduchosti?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Barevně, zdravě či tradičně?
Dokonalé a hned měkké perníčky ke zdobení najdete ve videoreceptu, a ať už se rozhodnete pro jakékoliv zdobení, nezapomeňte povolat malé pomocníky. Je to velmi snadné, rychlé a opravdu chutné.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Chystáte se na perníčky? Jak je mít měkké hned po upečení
Rádi byste se pustili do barevného zdobení perníčků? Nenecháme vás v tom a přinášíme tipy na celé duhové spektrum
Komentáře