Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky jsou součástí mnoha našich oblíbených pokrmů, a proto je konzumujeme poměrně často. Aby měla omáčka správnou konzistenci, je nutné ji něčím zahustit. My vám poradíme, jak ji zahustit zdravější surovinou než klasickou moukou.

Ve většině receptů nám radí, abychom omáčky zahušťovali moukou ve formě jíšky nebo rozmíchanou ve vodě. V lepším případě si jíšku připravíme doma, mnoho z nás však sáhne po kupované jíšce instantní. Ani jedna z možností se však s ideálním stravováním příliš neslučuje.

Jak zdravě zahušťovat omáčky

Možností, jak zahustit omáčku bez mouky, je několik. Znát tyto způsoby se hodí nejen pokud se chceme stravovat podle zdravého jídelníčku, ale i pokud v kuchyni rádi zkoušíme něco nového.

  • Zdravější způsob zahušťování je používat výživově hodnotnější mouky. Klasickou bílou mouku tak můžeme nahradit například moukou špaldovou, pohankovou nebo jakoukoliv celozrnnou.
  • Pro zahušťování se také výborně hodí hraška. Jedná se o sypkou směs hrachu, kukuřice, jáhel, rýže a směsi koření. Neobsahuje lepek, takže je vhodnou alternativou pro celiaky.
  • Docílit hustější konzistence omáčky můžeme přidáním uvařené kořenové zeleniny (jako je například mrkev či celer, které rozmixujeme tyčovým mixérem) nebo rozmačkané uvařené dýně.
  • Pro svou neutrální chuť je pro zahušťování omáček také vhodná najemno nastrouhaná cuketa. Tu je však nutné zbavit přebytečné vody. Omáčku k masu zase výborně zahustí najemno nakrájená karamelizovaná cibule.
  • Pokud omáčku podáváme s bramborem, jednoduše část uvařených brambor vyjmeme z hrnce, rozmačkáme mačkadlem nebo vidličkou a zamícháme do omáčky, která se tak zahustí.
  • Zdravě zahuštěné omáčky také docílíme za pomoci vaječných žloutků. Ty rozmícháme v trošce vody, vývaru nebo smetany a za stálého míchání přiléváme do omáčky a necháme chvíli prohřát. Omáčku již nevaříme, aby se žloutek nesrazil.
  • Omáčky je také možné zahustit uvařenými a rozmixovanými luštěninami. Podle chuti můžeme použít například bílé fazole nebo červenou čočku. Stejně tak můžeme omáčku zahustit uvařenou a rozmixovanou pohankou nebo ovesnými vločkami. Vhodné jsou i jáhly.

Máte ještě další tipy na alternativní zahušťování? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky