Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana, kterou všichni známe z obchodu, se prodává pod názvy smetana na vaření, smetana ke šlehání, zakysaná smetana. První dvě se liší obsahem tuku, zakysaná smetana obsahuje navíc bakterie mléčného kysání.

Abychom smetanu mohli dál zpracovávat a používat, je třeba ji napřed z mléka získat. Ve velkých provozech k tomuto účelu používají odstředivku na mléko, která odstředivou silou odděluje těžší tučnou část mléka. Pokud zpracováváte domácí mléko ve větších objemech, investice do odstředivky se vyplatí.

Jak získat z mléka smetanu

Obsah tuku v kravském mléce je okolo 4 %, kozí mléko obsahuje 3,5 % tuku a nejtučnější je ovčí mléko s obsahem 6–9 % tuku.

  • Tuk v kravském mléce postupně stoupá k hladině a tak nejčastějším způsobem získání smetany je její sběr. Optimální je přelít mléko do širších nádob a po 24–48 hodinách v lednici sebrat mělkou sběračkou vrstvu usazené smetany.
  • Další možností je odčerpat hadičkou spodní mléko, v nádobě nám tak zůstane pouze smetana. Při této metodě je vhodné nechat usazovat smetanu v průhledné nádobě, třeba větší zavařovací sklenici, abychom lépe poznali, kde je ještě mléko a kde už začíná smetana.
  • Takto získanou smetanu používáme k vaření i pečení, můžeme z ní utlouct máslo, ušlehat šlehačku nebo si vyrobit zakysanou smetanu.

Domácí smetana nemá dlouhou trvanlivost a proto je dobré ji zpracovat co nejdříve. Můžeme ji přidat do zapékaných jídel, omáček, dezertů i dalších sladkých dobrot. Inspirujte se třeba naším receptem na báječný a lehký dort.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky