Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je oblíbenou jarní zeleninou, kterou si můžeme dopřávat po celý rok. Díky příjemné chuti se dá používat na celou řadu způsobů. Nejčastěji ho dusíme a podáváme s bramborami, gnocchi, těstovinami nebo knedlíkem. Na talíři pokrm obvykle doplníme uvařeným vajíčkem.

Na tuku zpěníme cibulku, obvykle přisypeme trochu hladké mouky a usmažíme jíšku. Po chvíli přidáme špenát, můžeme použít i mražený. Zvlášť chutný je špenát čerstvě sklizený, nejlépe z vlastní zahrady, ale listy si můžeme také koupit. Špenát podusíme,  přisolíme a ochutíme utřeným česnekem - množství záleží na nás. Kdo chce, tak špenát ještě zvýrazní mletým pepřem a přidáním vývaru

Jak zjemnit špenát

Chuť špenátu příjemně zjemníme přilitím mléka (může být i rostlinné) nebo smetany. Do špenátu můžeme během dušení také vyklepnout vajíčko, které rychle zamícháme.

Následující video vám ukáže postup přípravy výborného špenátu:

Pokud špenát připravujeme z jiných rostlin, než z obyčejného špenátu, musíme počítat s tím, že chuť již nebude tak jemná smetana ale chuť příjemně vylepší i v těchto případech. Kromě špenátu používáme např. mangold, špenát čtyřboč, medvědí česnek nebo mladé kopřivy. Můžete také tyto rostliny zkombinovat s obyčejným špenátem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky