Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud si nevíte rady, kdy je ten správný čas vyndat perník, korpus na dort, bábovku nebo jiný moučník z trouby, poradíme vám jednoduchý trik, díky kterému budete mít hned jasno.

Chutný litý perník patří mezi jednoduché druhy moučníků, které jsou raz dva hotové. Ale i u takto snadných receptů se nám může stát, že je nesprávným načasováním vytáhneme z trouby příliš brzy a nedopečený moučník můžeme akorát tak vyhodit. Jak se takové situaci vyhnout, to vám poradíme v dnešním článku.

Jednoduchý trik zachrání nejeden moučník

Správně upečený moučník může zkušený pekař poznat i na pohled. Měl by být dozlatova upečený a pružný na dotyk. My vám ale poradíme trik, podle kterého zvládne i začátečník upéct dokonale propečený moučník.

  • Snadným způsobem, který používaly již naše babičky, je trik s obyčejnou špejlí. Špejli zapíchněte do moučníku (nejlépe do jeho středu) a po několika sekundách vytáhněte. Pokud na ní ulpělo těsto, je mazlavé a vlhké a moučník je ještě nedopečený. Pokud jste vyjmuli čistou a suchou špejli, je správný čas na vytažení moučníku z trouby.
  • Pokud doma nenajdete špejli, nezoufejte, dalším pomocníkem může být kovová jehla nebo tvrdá, syrová špageta. Oba tito pomocníci vám udělají stejnou službu jako špejle.

Tento trik se špejlí můžete použít na všechna litá těsta, v některých případech i na těsta kynutá. Vyzkoušet ho můžete například u lahodné buchty s tvarohem, kterou vám představíme v našem videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky