Jak zmírnit pálivost omáčky? Zkuste osvědčené postupy podle našich babiček
Ujela vám ruka nebo jste se přehmátli a místo mleté papriky jste sáhli po té pálivé, kvůli čemuž je teď celá várka omáčky příliš pikantní? Inspirujte se našimi babičkami a zachraňte pokrm ingrediencemi, které máte po ruce.
Milujete pikantní omáčky, ale ne až tak moc, jak se vám právě povedlo? Žádnou paniku, ani v případě, že vám pořádně ujela ruka, stále není pozdě na záchranu. I pálivost omáčky se dá totiž v menší či větší míře zmírnit a celý pokrm tak zachránit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zmírnit pálivost omáčky
Pokud se přežene kořenění omáčky, především pak pepřem nebo chilli, snadno pálivost přebije chuť všech ostatních použitých ingrediencí.
- Zelenina je skvělým pohlcovačem pálivosti. Zkuste dát do omáčky pokrájenou bramboru nebo mrkev, která natáhne pikantnost. Poté ji vyjměte a vyhoďte. Do zeleninové omáčky lze přidat nakrájená rajčata.
- Jablka mají v kuchyni pestré využití. Pomohou také při přesolení nebo při přílišné ostrosti omáčky. Povařte v omáčce jablko nakrájené na čtvrtky.
- Smetanové omáčky zachráníte dalším přidáním mléčných výrobků (mléka, jogurtu či smetany), které dokáží velmi úspěšně stáhnout pálivost pokrmu. Stejně dobře poslouží i kokosové mléko.
- Byť se to může zdát divné, jednou z možností záchrany příliš pikantní omáčky je kyselost. Použít můžete ocet nebo citronovou či limetkovou šťávu. Tedy pokud se do daného typu omáčky hodí.
- Cukr je dobrým pomocníkem, ale zlým pánem. V případě jeho použití buďte obezřetní, přidávejte ho po lžičkách a vždy pokrm chvíli povařte před přidáním dalšího množství cukru. Použít lze i med.
- Další možností je omáčku naředit. Nejlépe silným vývarem, abyste ředěním neztráceli kompletní chuť omáčky.
Nehodí se vám ani jedna z výše uvedených možností? Pak lze připravit novou várku omáčky bez pálivého koření a smíchat ji s omáčkou původní. U koprové omáčky se pikantnosti bát nemusíte a její přípravou vás navíc provede názorný videorecept:
Komentáře