Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zmrazit okurky salátovky. Jednoduchým postupem snadno zpracujeme přebytek plodové zeleniny
Zdroj: Pixabay, KRiemer

Okurky jsou výbornou plodovou zeleninou, která patří k létu. Chutné plody se hodí především k přímé spotřebě a snadno se dají zavařovat nebo kvasit. Menší nakladačky není potřeba krájet, ale ze salátovek a hadovek obvykle připravujeme řezy. Jednou z možností, jak snadno uchovat přebytek salátovek, je mražení.

Větší okurky salátovky umyjeme a oloupeme. Konce okurek někdy bývají nahořklé, proto okraje každé raději ochutnáme a případné nahořklé části vyhodíme. Pak okurky nastrouháme na tenké plátky. Jde to dobře na ručním struhadle, ale při větším množství okurek nám elektrické struhadlo usnadní práci.

Jak jednoduše zmrazit okurky

Přestože okurky nejsou obvyklou zeleninou k mražení, velké salátovky se mrazit dají snadno. 

  • Oloupané a nastrouhané okurky rozdělíme do pevných mikrotenových sáčků po dávkách, které spotřebujeme na salát k jednomu jídlu.
  • Mikrotenové sáčky uzavřeme a uložíme do mrazničky. Ukládáme je ve vhodném tvaru, aby nezabíraly příliš místa. 
  • K zmrazování okurek lze použít i plastové krabičky, po zamražení z nich okurky vyjmout a teprve je naskládat do mikrotenových sáčků.
  • Zmražené okurky používáme na přípravu salátů. Hned po rozmražení je dochutíme, rozdělíme do misek a spotřebujeme. Nenecháváme je déle stát.
  • Tip: Na přípravu míchaných salátů můžeme mrazit okurky nakrájené na malé kostičky. Krájíme je včetně slupek a do salátů je přidáváme bez rozmrazování. 
Mražení okurek je snadné a rychlé. Má smysl, pokud již nechceme okurky zavařovat a nestíháme je konzumovat. Rozmražené okurky se samozřejmě nevyrovnají okurkám čerstvým, přesto jsou osvěžující a chuť je příjemná.
Přípravu okurkového salátu vám ukáže následující video:
A jaké zkušenosti se zmrazováním okurek máte vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky