Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohová náplň musí mít správně hustou konzistenci, aby chutnala. Po upečení musí zůstat šťavnatá, ale nesmí vytékat, protože to nevypadá hezky, snaha její přípravy přijde vniveč a na plechu se připaluje.

Naše babičky na náplně používaly tužší tvaroh, který se prodává v kostce balené jako máslo. Podobný koupíte i ve střívku jako tvaroh na pečení - jejich konzistence je do náplní ideální. Vaničkový tvaroh bývá jemnější, ale řidší, je tedy nutné jej zahustit.

Jak zpevnit tvarohovou náplň

Máte na výběr hned několik možností a je pouze na vás, kterou si zvolíte.

  • Řídký tvaroh nechte vykapat - vyložte cedník čistým plátýnkem, postavte nad nádobu a i s ní vložte do lednice. Do cedníku vložte tvaroh. Během několika málo hodin syrovátka odkape a tvaroh bude hustší. Syrovátku můžete vypít (je velmi zdravá) nebo použít v kuchyni.
  • Řídký tvaroh zahustěte pudinkovým práškem nebo škrobem v množství 1 lžíce pudinku na 250 g tvarohu. Ochucený pudink ovlivní chuť náplně. Pudink zpevní tvarohovou náplň až během pečení. 
  • Tvaroh můžete zahustit i pudinkem bez vaření typu Olé. Výhoda je v tom, že jeho výslednou hustotu vidíte ještě před pečením.

 

  • Někdo do tvarohu přidává rozpuštěné máslo a směs následně nechává ztuhnout. To ale nemůžeme doporučit, protože při pečení znovu rozehřáté máslo tvaroh ještě víc naředí.
  • Také někým doporučovaná mouka ani krupička neudělají dobrou službu, protože s tvarohem vytvoří něco jako tvarohové těsto. Tvaroh v buchtách potom marně hledáte.

Tip: Naopak tuhý tvaroh snadno naředíte trochou alkoholu, mléka nebo smetany, vejcem nebo jen žloutky.

Začátečníkům možná pomůže videorecept na jednoduchou buchtu s tvarohovou náplní:

Komentáře

Další tipy a triky