Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat a skladovat mák. Vyzkoušejte tipy a rady
Zdroj: Toprecepty.cz

Mák se v Evropě pěstuje už od starověku. Je ale rozdíl mezi technickým a potravinářským mákem. Technický s vyšším podílem alkaloidů se pěstuje v zahraničí a používá se ve farmaceutickém průmyslu. Makový olej používají také výtvarníci v olejových barvách.

Pro potravinářské účely se používá mák, který má hladinu alkaloidů minimální, takže v běžném množství je neškodný. U nás se pěstuje pouze potravinářský mák. Existuje i tzv. bělosemenný mák, chutnající po oříšcích, který se bohužel pěstuje jen na vývoz.

Mák je superpotravina

Mák obsahuje hodně vápníku (12 x víc než kravské mléko), proto je vhodný i pro lidi s alergií na mléčnou bílkovinu. Kromě toho v máku najdeme významné množství vitaminu E, protein, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, z minerálních látek kromě již zmíněného vápníku ještě měď, železo, zinek, hořčík. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu toho „dobrého“ v krvi. Kromě toho mák působí preventivně proti osteoporóze, zlepšuje paměť, nehty a vlasy.

Jak poznat ten kvalitní

Kupujeme výhradně český mák nejlépe přímo od pěstitelů nebo aspoň od prověřených obchodníků, kde je záruka správného skladování. Někteří dodavatelé pančují český mák dovozovým technickým, což výrazně snižuje jeho kvalitu. Kvalitní mák poznáme podle modré barvy, makové vůně a nasládlé chuti. Technický mák je rezavý až hnědý či šedý, chutná hořce až pálivě. Snadněji a častěji se pančuje mák mletý.

Jak mák skladovat

Z důvodu vysokého obsahu tuku a častého žluknutí bychom měli mák uchovávat v temnu, chladnu a suchu. Když si přineseme mák domů, uložíme ho do spodní přihrádky chladničky nebo chladné spíže. Jistější je kupovat mák nemletý a umlít si vždy jen potřebné množství. Mletý mák raději skladujeme v mrazničce a spotřebujeme včas.

Jak s mákem zacházet

Mák můžeme konzumovat syrový i tepelně upravený. Nejvíce ho používáme jako posypku na pečivo, mletý na sladkých jídlech nebo v nádivce do buchet, koláčů a závinů. Když mák opražíte nasucho na pánvi, zvýrazníte jeho aroma a učiníte ho křupavějším. Tělo lépe využije prospěšné látky z mletých nebo řádně rozkousaných semen.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky