Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat bílý rybíz a na co se nejvíce hodí. Využijeme jeho želírovací schopnosti a nenápadnou barvu
Zdroj: Unsplash

Červený, černý i bílý rybíz mají každý zcela jinou chuť, která se liší i v závislosti na jednotlivých odrůdách. Využití je podobné, všechny obsahují hodně pektinu a proto se výborně hodí na marmeládu nebo džem - a to buď uvařenou jen z rybízu nebo z kombinací s dalšími druhy ovoce.

Rybíz mícháme s ovocem, které naopak želíruje méně. Díky tomu nemusíme používat želírovací přípravky - rybíz je nahradí. Červený rybíz do marmelády zpracujeme s podobně barevným ovocem např. s jahodami, malinami nebo třešněmi. Černý rybíz má velmi výraznou chuť, obvykle ho s dalším ovocem nemícháme, nanejvýš ho "nastavíme" červeným rybízem.

Jak využít bílý rybíz

Bílý rybíz lze zpracovat stejným způsobem jako červený rybíz. Dá se používat do koláčů a bublanin, nicméně jeho barva je méně výrazná. Můžeme ho snadno mrazit nebo zavařovat, jenže při pečení sladkých moučníků dáme obvykle přednost krásně barevnému rybízu červenému.

Skvělý hlavně do marmelády nebo džemu

Nenápadnou barvu bílého rybízu a zároveň jeho výrazné želírovací schopnosti oceníme především při vaření marmelády. Přidáváme ho hlavně k ovoci, které mu je barevně podobné a přitom má naopak nižší želírovací schopnosti. Výborný je proto k meruňkám nebo broskvím, které zároveň okyselí. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky