Jak zpracovat mirabelky? Upečte si koláč nebo uvařte báječný sirup či marmeládu
Vysoké keře obsypané žlutě či růžově svítícími bobulemi, to jsou mirabelky. Najdeme je na spoustě míst, rostou podél cest i silnic nebo ve zpustlých zahradách. Mirabelky mají lahodnou chuť a snadno z nich připravíme chutné dobroty.
Nastává čas dozrávání mirabelek, stačí vyrazit s košíkem a nasbírat si tyto výtečné plody plné vitamínů i minerálů přímo v přírodě. Sladkokyselá chuť mirabelek skvěle doplní každý koláč a snadno s nimi i moučníky ozdobíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat mirabelky
Možností, jak zpracovat mirabelky, máme hned několik. Získáme tak i cenné zásoby na zimní období:
- Kompot: Tyto sladké kuličky chutnají báječně ve sladkokyselém nálevu, které snadno zavaříme jako kompot.
- Marmeláda: Přebytky úrody je ideální zpracovat jako marmeládu, kterou lze využít do moučníků nebo na palačinky.
- Sirup: Šťávu získanou z mirabelek můžeme přeměnit na chutný sirup, jednoduše šťávu svaříme s cukrem a kyselinou citrónovou. Ze sirupu připravíme lahodnou limonádu.
- Pálenka: Mirabelky jsou blízké příbuzné se švestkami, proto se i z nich vyrábí mirabelková pálenka.
- Moučníky: Dokonale chutnají mirabelky upečené v moučníku. Snadno tímto ovocem dochutíme koláče i bublaniny.
Stejným způsobem, jako je tomu u třešní, můžeme zavařit i mirabelky na kompot. Chutnají dokonale jako doplněk k obědu.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Špendlíky nazýváme drobné žluté švestky: Jaký je však rozdíl mezi špendlíkem, mirabelkou a myrobalánem?
Komentáře