Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vysoké keře obsypané žlutě či růžově svítícími bobulemi, to jsou mirabelky. Najdeme je na spoustě míst, rostou podél cest i silnic nebo ve zpustlých zahradách. Mirabelky mají lahodnou chuť a snadno z nich připravíme chutné dobroty.

Nastává čas dozrávání mirabelek, stačí vyrazit s košíkem a nasbírat si tyto výtečné plody plné vitamínů i minerálů přímo v přírodě. Sladkokyselá chuť mirabelek skvěle doplní každý koláč a snadno s nimi i moučníky ozdobíme.

Jak zpracovat mirabelky

Možností, jak zpracovat mirabelky, máme hned několik. Získáme tak i cenné zásoby na zimní období:

  • Kompot: Tyto sladké kuličky chutnají báječně ve sladkokyselém nálevu, které snadno zavaříme jako kompot.
  • Marmeláda: Přebytky úrody je ideální zpracovat jako marmeládu, kterou lze využít do moučníků nebo na palačinky.
  • Sirup: Šťávu získanou z mirabelek můžeme přeměnit na chutný sirup, jednoduše šťávu svaříme s cukrem a kyselinou citrónovou. Ze sirupu připravíme lahodnou limonádu.
  • Pálenka: Mirabelky jsou blízké příbuzné se švestkami, proto se i z nich vyrábí mirabelková pálenka.
  • Moučníky: Dokonale chutnají mirabelky upečené v moučníku. Snadno tímto ovocem dochutíme koláče i bublaniny.

Stejným způsobem, jako je tomu u třešní, můžeme zavařit i mirabelky na kompot. Chutnají dokonale jako doplněk k obědu.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky