Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i poměrně snadno pěstovat na zahradě, ale vyžadují výslunnou polohu a dostatek živin a vláhy. Výživná hodnota tykví není vysoká, ale je to dietetická zelenina, která se díky vysokému obsahu vody využívá v redukční dietě, oranžové druhy mají vysoký obsah karotenu.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Co patří mezi tykve
Mezi nejznámější druhy patří různé dýně Goliáše, patizony, dýně hokkaido, špagetové, máslové, dále zeleninové tykve atd. Plody dýní a tykví mají rozličné tvary a rozměry. Barva dužniny je též různá od zelené přes žlutou a krémovou až po sytě oranžovou. Dužnina může být jemná a šťavnatá, vláknitá nebo kašovitá až moučná podle druhu. Podle toho je i různě zpracováváme. Dýni hokkaido nemusíme loupat, její slupka tepelnou úpravou změkne.
Co s tykvemi a dýněmi v kuchyni
Z tykví a dýní vaříme polévky, můžeme je smažit, zapékat, plnit nádivkami, kompotovat nebo proslazovat, z dužniny pečeme koláče. V kuchyni používáme i květy, většinou se plní sýrem a zapékají nebo smaží.
Drobné ozdobné tykvičky slouží k různým kreativním dekoracím.
Komentáře