Jak zpracovat dýni do zásoby? Dá se zamrazit nebo zavařit nasladko či naslano
Dýně se sklízí od letních prázdnin do prvních zimních mrazíků. V létě z ní připravujeme saláty či moučníky, v chladnějších dnech nás pak krásně zahřeje dýňová polévka nebo latte. Pro ty, kteří si dýni rádi vychutnají po celý rok, máme osvědčené rady na její uchování.
V kuchyni nejčastěji používáme dýni hokaido. Je nenáročná na pěstování, běžně ji koupíme v supermarketech a snadno se s ní pracuje. Kromě dužiny a semínek můžeme využít i slupku, jelikož je měkká a snadno se uvaří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat dýni do zásoby
Dýně je plná vitamínů a minerálů, proto by byla škoda si ji dopřávat pouze v období sklizně. Můžeme ji zavařit nebo zamrazit, a vychutnávat si ji i v zimních měsících.
- Zavaření naslano: Nejběžnější způsob, jak se dá úroda ze zahrádky zpracovat do zásoby, je její zavaření. Možností, jak dýni zavařit, je opravdu mnoho. Výborné je dýňové zelí, paštika s cibulkou nebo hořčice s cuketou. Trochu netradičně můžeme dýni zavařit do nálevu na okurky.
- Zavaření nasladko: Dýně má také nespočet využití zavařená nasladko. Připravíme z ní dětskou přesnídávku, lahodnou marmeládu, tradiční kompot nebo sladkou zavařeninu. Také si doma můžeme vytvořit zásobu dýňových bonbónů.
- V mrazáku: Přebytečnou úrodu dýní můžeme uchovat v mrazáku. Dá se zamrazit nakrájená na kostičky nebo rozmixovaná na hladké pyré. Zamrazit můžeme také některé pokrmy připravené z dýně, jako jsou například noky nebo dýní plněné taštičky. V mrazáku dýni můžeme uchovávat i v podobě zmrzliny.
Dýňový kompot lze připravit spolu s ananasovou trestí. Může se pak podávat k obědu, upéct na koláči nebo přidat do letního drinku. Vyzkoušíte?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Čím se liší hokaido od jiných dýní a na co se nejvíce hodí? Proč se tato malá dýně stala královnou naší kuchyně?
Komentáře