Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Zdroj: Pixabay

Houbařská vášeň je úžasná. Není nad to objevovat stále nové a další houby, jejich nové rodinky a vykukující hlavičky z mechu. V tu chvíli zapomeneme na vše kolem a jdeme stále dál a dál, přitom se košík plní a za chvíli není úlovek kam dávat.

Když totiž konečně začnou po deštivém počasí růst houby, tak se může stát, že jich nosíme domů stále nové košíky. Jenže houbaření není jen o nadšeném úspěchu z velkého úlovku, ale i o moudrém zpracování toho, co si doneseme domů. Sušení je nejpoužívanější, ale jsou i jiné metody.

Jak zpracovat houby

I když houbařská sezona netrvá dlouho, můžeme se zásobit houbami pro celý nadcházející rok. 

  1. Nejjednodušším způsobem uložení hub je sušení, zvlášť dobře se hodí k sušení hřibovité houby. Vybíráme pouze zdravé kusy, které pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Správně usušené houby se musí lámat a chrastit, nikoliv ohýbat. Usušené houby skladujeme v dobře uzavřené nádobce, na suchém místě.
  2. Ze sušených hub snadno připravíme houbový prášek, který využijeme jako aromatické koření. Houbový prášek dobře umixujeme a uložíme v suchu.
  3. Houby můžeme mrazit. Před mražením je obvykle blanšírujeme. Použijeme je rovnou k tepelné úpravě (bez rozmražení).
  4. Nakládáme je do soli - buď je solí proložíme nebo zalijeme svařeným solným nálevem.
  5. Oblíbené je zavařování v octovém a ve sladkokyselém nálevu. Houby před zavařováním blanšírujeme. Do sklenic můžeme přidat zeleninu (např. papriky, cibuli, mrkev, celer, křen, květák).
  6. Sterilovat je můžeme i ve vlastní šťávě. Sterilujeme opakovaně.
  7. Další možností je zavařování v tuku. Nutná je opakovaná sterilace.
  8. Houby můžeme dokonce kvasit. Vyzkoušejte recept na mléčné kvašení podle našeho receptáře. Ke kvašení jsou zvlášť vhodné ryzce nebo hlívy ústřičné. Můžeme je doplnit cibulí a plátky česneku.
  9. Houby se mohou dokonce udit. Použijeme pevné kloboučky hub, především hřibovitých.
  10. Ze zbytků a odřezků hub výhodně připravíme houbovou tresť. Použijeme ji k dochucování pokrmů.
Asi nejoblíbenějším jídlem, které připravujeme z čerstvě nasbíraných hub, je houbová smaženice. Připravit ji můžeme podle následujícího videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky