Jablka můžeme uchovat i zpracovat mnoha způsoby
Jablka jsou naším nejběžnějším a nejoblíbenějším ovocem, existují jich tisíce odrůd. Kromě vody, ovocných cukrů a kyselin obsahují významné množství pektinu (hlavně nezralé plody), také celulózy a enzymů podporujících trávení. Množství vitaminů je méně významné, patří sem hlavně vitamin C, provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálů obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a mangan.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablka konzumovaná zasyrova mají převahu zásaditých prvků a využívají se v odlehčovacích dietách. Jsou vhodná i pro malé děti, kterým se strouhají s mrkví.
Jak jablka uchováme?
Jejich sezona trvá od červencových letních druhů až do zámrazu, kdy se sklízejí zimní odrůdy. Nejdůležitějším způsobem využitelnosti jablek je jejich správná sklizeň, uskladnění a zpracování. Mrazíme je ve formě protlaku.
Jablka jsou velmi variabilní, kromě moučníků a dezertů se používají i v receptech s masem, hlavně drůbežím. Zavařujeme je strouhaná jako polotovar, děláme z nich mošty, sirupy, kompoty, rosoly a marmelády, čatní. Jablka se suší na oblíbené křížaly, z jablečných slupek se vaří čaj.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Brunost je sýr, který vlastně sýrem ani není. Takhle jednoduše s ním připravíte třeba voňavé latté
Vynikající měkké křížaly z jablek zvládnete i bez sušičky. Jde to i v obyčejné troubě, jen je třeba dodržovat správný postup
Komentáře