Jak zpracovat uskladněná jablka? Jejich přebytek nabízí celou řadu způsobů využití
Na podzim uskladněná jablka je potřeba v zimě pravidelně kontrolovat a kazící se kusy likvidovat, aby se choroby nešířily. Důležité je dobré zabezpečení úrody před útoky hlodavců. Jablka z vlastní zahrady představují velkou hodnotu, kterou se vyplatí dobře využít.
Ze všech druhů ovoce, které pěstujeme na našich zahradách, jsou jablka tím nejběžnějším a nejvíce pěstovaným. Péče o jabloně je poměrně snadná a nabídka zajímavých i chutných odrůd velmi široká. Velkou výhodou je jednoduché skladování plodů, navíc některé odrůdy jsou velmi trvanlivé. Pokud jsou naše zásoby ještě velké, zaměříme se na různé způsoby využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat přebytek jablek
Máme pro vás několik tipů na zpracování jablek. Některé odrůdy se postupně začínají kazit, proto je včas využijeme na chutné dobroty.
- Jablka si dopřejeme především čerstvá. Není nad domácí jablíčko z vlastní zahrady. Můžeme si je brát s sebou do práce nebo dětem dávat na svačinu do školy. Jablka stačí umýt, menším dětem je raději nakrájíme, případně oloupeme.
- Jablka využijeme do čerstvých salátů a kombinujeme je s dalším ovocem. Můžeme je nastrouhat s mrkví a osladit.
- Z čerstvých jablek připravujeme kompoty pro rychlou spotřebu. Jednoduše je povaříme ve vodě, můžeme přisladit a ochutit kořením (skořice, hřebíček). Na pití je výborná i jablečná šťáva z kompotu.
- Výborným způsobem využití je zpracování jablek do moučníků. Výběr je opravdu velký.
- Jablka sušíme na oblíbené křížaly. Používáme pevné a kvalitní plody, nesmí být napadené plísní nebo hnilobou. Křížaly se hodí k přímému konzumu, do kaší i nákypů a žemlovek.
- Připravit můžeme také ovocné "kůže" (papír).
- Zdravé plody se hodí na odšťavnění. Měkké plody ale raději zpracujeme jiným způsobem - nejspíš by odšťavňovač zanášely a šťávy by z nich mnoho nebylo.
- Jablka využijeme na přípravu lahodného pečeného čaje, kromě jablek ale přidáme ještě další ovocné druhy (např. rybíz a aronii z mrazničky) a vhodné koření na ochucení.
- Jablka lze i v zimě sterilovat na pozdější využití. Můžeme z nich připravit dětské výživy, přidávat je do různých marmelád, uvařit z nich náplň do moučníků nebo je zavařit jako kompot.
- Pokud máme místo v mrazničce, část jablek lze nakrájet na plátky a uložit do sáčků. Podle potřeby je pak spotřebujeme do nákypů nebo žemlovek.
Následující videorecept vám předvede přípravu jablečných řezů, můžete je vyzkoušet. Moučník vylepší rozinky a ořechy, je doplněný krémem z vanilkového pudinku a ozdobený čokoládou.
Komentáře