Kukuřičné klasy: Pochutnejte si podle nejlepších receptů
Kukuřice je skvělou obilovinou, která se dá připravit na mnoho způsobů. Zrna obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B a ty jsou důležité pro správné fungování orgánů. Za zmínku stojí také to, že v klasech najdeme velký obsah vlákniny a bílkovin. Kukuřice je teplomilná rostlina s vysokými nároky na vláhu. Sklízet ji můžeme podle zralosti, a to od července do září.
Konzumovat a používat v kuchyni můžeme kukuřici čerstvou, zmraženou, konzervovanou, ale také zpracovanou na kukuřičnou mouku, škrob nebo krupici (tzv. polentu). Tepelně upravujeme klasy buď v celku nebo rozdělené na jednotlivá zrna.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat zralý klas
Zralou kukuřici je ideální sklízet v tzv. mléčné zralosti - poznáte ji tak, že naříznete zrno a vyteče z něj mléčně zbarvená tekutina. Pohledem lze zralost posoudit, pokud její vlásky zhnědnou a usychají.
Jak tepelně připravovat kukuřičné klasy
Máme několik možností jejich úpravy:
- Vaření ve vodě: Velmi snadná úprava, při které klasy jednoduše ponoříme do většího hrnce s osolenou vodou a vaříme do změknutí.
- Vaření v páře: Vlastníme-li parní hrnec, je čas ho využít, díky páře je kukuřice rychleji uvařená a také si zachová veškeré důležité živiny.
- Pečení v troubě: Je ideální tepelnou úpravou, připravujeme-li více klasů najednou. Klasy vložíme do alobalu, mírně osolíme, na každý klas dáme plátek másla, alobal uzavřeme a pečeme do změknutí v troubě.
- Grilování: Před přípravou na grilu si klasy předvaříme 15–20 minut, poté je na grilu opékáme ze všech stran 10–15 minut. Zrna se mohou místy lehce spálit, kukuřici to přidá na jedinečné chuti.
Zpracování kukuřičných zrn
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Jak připravit mraženou kukuřici? Vaření s ní je velmi jednoduché a rychlé. Poradíme, jak na to
Komentáře