Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kukuřičné klasy: Pochutnejte si podle nejlepších receptů
Zdroj: Daria-Yakovleva "Pixabay"

Kukuřice je skvělou obilovinou, která se dá připravit na mnoho způsobů. Zrna obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B a ty jsou důležité pro správné fungování orgánů. Za zmínku stojí také to, že v klasech najdeme velký obsah vlákniny a bílkovin. Kukuřice je teplomilná rostlina s vysokými nároky na vláhu. Sklízet ji můžeme podle zralosti, a to od července do září.

Konzumovat a používat v kuchyni můžeme kukuřici čerstvou, zmraženou, konzervovanou, ale také zpracovanou na kukuřičnou mouku, škrob nebo krupici (tzv. polentu). Tepelně upravujeme klasy buď v celku nebo rozdělené na jednotlivá zrna.

Jak poznat zralý klas

Zralou kukuřici je ideální sklízet v tzv. mléčné zralosti - poznáte ji tak, že naříznete zrno a vyteče z něj mléčně zbarvená tekutina. Pohledem lze zralost posoudit, pokud její vlásky zhnědnou a usychají.

Jak tepelně připravovat kukuřičné klasy

Máme několik možností jejich úpravy:

  • Vaření ve vodě: Velmi snadná úprava, při které klasy jednoduše ponoříme do většího hrnce s osolenou vodou a vaříme do změknutí.
  • Vaření v páře: Vlastníme-li parní hrnec, je čas ho využít, díky páře je kukuřice rychleji uvařená a také si zachová veškeré důležité živiny.
  • Pečení v troubě: Je ideální tepelnou úpravou, připravujeme-li více klasů najednou. Klasy vložíme do alobalu, mírně osolíme, na každý klas dáme plátek másla, alobal uzavřeme a pečeme do změknutí v troubě.
  • Grilování: Před přípravou na grilu si klasy předvaříme 15–20 minut, poté je na grilu opékáme ze všech stran 10–15 minut. Zrna se mohou místy lehce spálit, kukuřici to přidá na jedinečné chuti.

Zpracování kukuřičných zrn

Mimo sezónu můžete kukuřici koupit převážně mraženou nebo konzervovanou, a to již naloupaná zrna. Výhodou je, že se velmi rychle připravuje a skvěle se hodí jednak do masových směsí, do polévek, ale také jako samostatná příloha ke steakům. Zrna se také zpracovávají na kukuřičnou mouku, která je velmi oblíbená u celiaků, protože je bezlepková. Nejznámější pokrmy vyráběné z této mouky jsou například tortilly, nachos chipsy, snídaňové kukuřičné lupínky nebo také polenta.
Závěrem se můžete inspirovat receptem na lehce pikantní směs mletého masa, fazolí a rajčat zvanou Chilli con carne. Tradičně se podává s kukuřičnými tortillami nebo také s rýží. Pokud vyzkoušíte tuto specialitu, budeme rádi, když nám napíšete do komentářů, jak se vám recept líbil. Přejeme dobrou chuť.

Další tipy a triky