Jak zpracovat květy černého bezu. Na co se nejvíce hodí
Pravdivé přísloví "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" je známo už od dob našich prababiček, již ony znaly velkou léčivou sílu, kterou tento hojně rozšířený keř umí dát.
Smetanové, až nažloutlé květy bezu černého se specifickou a nezaměnitelnou vůní jsou jediněčnou prevencí i přírodním lékem na veškeré choroby z nachlazení, podporují naši odolnost, mají významné potopudné i močopudné účinky. Dnes v kuchyni využíváme hlavně tyto květy, které můžeme sbírat téměř do konce června. Ať už je sušíme na léčivý čaj potřebný během podzimních a zimních nečasů, nebo je využijeme čerstvé, do osvěžujících limonád a sirupů.
Jak a kde květy bezu sbírat?
Pro květy bezu černého si zajdeme do čisté přírody, nikdy nepoužíváme květy od silnic nebo remízků u chemicky často ošetřovaných polí. Sbíráme je za suchého počasí, nikdy ne za deště nebo brzo po něm. Květenství bezu z keřů odstřihujeme nůžkami tak, aby z kvítků opadalo co nejméně cenného pylu.
Jak různé bylinky (kuchyňské i plané, léčivé) nasušit, jsme si už psali v článku Jak sušit kuchyňské bylinky, není tedy třeba dále rozvádět, budeme se věnovat zpracování bezových květů čerstvých.
Co z čerstvých, nesušených květů černého bezu připravit
Osvěžující sirup nezaměnitelné vůně i chuti využijeme do limonád, osvěžujících nápojů v létě, koktejlů, do čajů v zimě, i do sladkého pečení nebo domácích zmrzlin. Jsou na něj potřeba pouze zmíněná květenství černého bezu, citron, cukr a kyselina citronová. Hotový sirup můžeme nechat do spotřebování v lednici, zamrazit ho nebo zavařit v klasických zavařovačkách.
Bezová limonáda vzniklá pouhým vyluhováním květů v perlivé i neperlivé vodě s kolečky citronu, v letních parnech velmi osvěžující. Složitější je limonáda kvašená, kvašení může být nastartováno přidaným kousínkem droždí. Taková limonáda asi týden kvasí a další 2 týdny zraje v lahvích, do kterých ji slijeme.
Kromě sirupu připravíme z květů velmi voňavý "med", výborný na chléb s máslem, nebo opět v zimě do čaje jako sladidlo.
Květy je možné i smažit
A znáte smažené kosmatice? Na tyto bezové smaženky jsou potřeba čerstvě utržené květy (včetně stopky), které namáčíme do jemného slaného palačinkového těsta a po osmažení v oleji se podávají s vařeným bramborem a hlávkovým salátem.
Dáváte přednost sladkým chutím? Květy bezu takto můžeme osmažit i nasladko, v maličko přislazeném těstíčku, ovoněném špekou skořice. Po usmažení kosmatice přes cedník zlehka posypte moučkovým cukrem.
Příště, až se vydáte do přírody na procházku, s sebou nezapomeňte vzít i lehký košík a nůžky. Doma pak můžete z přinesených bezových květů voňavě kouzlit a v zimě vám pak každý hrnek čaje, oslazený bezovým medem nebo sirupem, připomene tyto báječné dny plné sluníčka...
Komentáře