Jak využít květy pažitky? Krásně ozdobí chutnou polévku či chléb s pomazánkou
Jakmile pažitka vykvete, její stvoly jsou již příliš pevné a tuhé, a tehdy je pravý čas využít její překrásné fialové květy v kuchyni. Jsou plné cenných látek pro naše tělo a mají jemně pikantní chuť, podobně jako stvoly.
Pažitka je jednou z nejrozšířenějších bylinek, je oblíbená i užitečná, proto by rozhodně neměla chybět žádné hospodyňce v kuchyni. Dokonale dochutí pomazánky, čerstvě uvařené brambory nebo jednoduše ozdobí chlebíčky i jednohubky. A jak využít její fialové květy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít květy v kuchyni
- Pomazánky: Květ pažitky rozdělíme na drobounké kvítky a sypeme jimi tvarohové pomazánky či čerstvé sýry. Pomáhají tělu s trávením tvarohu a navíc vše lákavě ozdobí.
- Jarní polévky: Pakliže sypeme do jarních polévek nasekanou nať pažitky, stejným způsobem lze využít i květy, které svou chutí i vzhledem polévku ozvláštní.
- Zeleninové saláty: Drobné kvítky se také báječně hodí na zeleninové saláty. Dodají jim lehkou štiplavost a hravou barvu.
- Olej s květy pažitky: Připravit můžeme také pažitkový olej, který se výtečně hodí k zakápnutí salátu či jarní polévky. Květy jednoduše naložíme do oleje, ve kterém je ponecháme do doby, dokud ho všechen nespotřebujeme.
Pojďte si připravit jarní smetanovou omáčku s pažitkou a bramborem, která je velmi rychle hotová a chutná naprosto báječně. Na závěr ji ozdobte fialovými květy.
Komentáře