Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakmile pažitka vykvete, její stvoly jsou již příliš pevné a tuhé, a tehdy je pravý čas využít její překrásné fialové květy v kuchyni. Jsou plné cenných látek pro naše tělo a mají jemně pikantní chuť, podobně jako stvoly.

Pažitka je jednou z nejrozšířenějších bylinek, je oblíbená i užitečná, proto by rozhodně neměla chybět žádné hospodyňce v kuchyni. Dokonale dochutí pomazánky, čerstvě uvařené brambory nebo jednoduše ozdobí chlebíčky i jednohubky. A jak využít její fialové květy?

Jak využít květy v kuchyni

Jedlé květy konzumujeme převážně v syrovém stavu, vařením totiž ztrácí své cenné látky. Máme pro vás několik tipů, jak tyto chutné květy zpracovat do pokrmů:
  1. Pomazánky: Květ pažitky rozdělíme na drobounké kvítky a sypeme jimi tvarohové pomazánky či čerstvé sýry. Pomáhají tělu s trávením tvarohu a navíc vše lákavě ozdobí.
  2. Jarní polévky:  Pakliže sypeme do jarních polévek nasekanou nať pažitky, stejným způsobem lze využít i květy, které svou chutí i vzhledem polévku ozvláštní.
  3. Zeleninové saláty: Drobné kvítky se také báječně hodí na zeleninové saláty. Dodají jim lehkou štiplavost a hravou barvu.
  4. Olej s květy pažitky: Připravit můžeme také pažitkový olej, který se výtečně hodí k zakápnutí salátu či jarní polévky. Květy jednoduše naložíme do oleje, ve kterém je ponecháme do doby, dokud ho všechen nespotřebujeme.

Pojďte si připravit jarní smetanovou omáčku s pažitkou a bramborem, která je velmi rychle hotová a chutná naprosto báječně. Na závěr ji ozdobte fialovými květy.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli