Z růžových květů vyrábíme sirupy, marmelády a nápoje. Můžeme je sušit a kandovat. Jsou nejen chutné a voňavé, ale i léčivé
Květy planě rostoucích i botanických druhů růží můžeme využívat ke kuchyňským, kosmetickým i léčebným účelům. Po vhodné úpravě slouží ke zdobení dortů a dalších moučníků.
Nejvíce se používají růže šípková, galská, stolistá, damascénská a svraskalá, případně i další. Šlechtěné velkokvěté růže se k léčivým účelům nepoužívají.
Jak růže sbíráme a konzervujeme
Sbíráme květní lístky před plným rozkvětem. Opatrně je sušíme a uchováváme v uzavřených nádobách.
Z květních plátků můžeme vyrábět aromatické sirupy, marmelády, nápoje, květy lze také kandovat a pak použít na zdobení moučníků (viz náš tip). Okvětní plátky se dříve nakládaly do medu a vína.
Tip: Vidličkou rozšlehejte vaječný bílek, namáčejte v něm jednotlivé plátky růže, pak obalte v moučkovém cukru a nechte zaschnout. Vyrobíte tak chutnou ozdobu na dorty nebo jiné moučníky. Uchovávejte v suchu.
Léčivé vlastnosti růží
Růžové lístky podle druhu růží obsahují kromě silic, flavónů, antokyanů a tříslovin i některé vitamíny, enzymy a další látky.
Nálev z růží ve formě kloktadla léčí záněty ústní dutiny a hrdla, je vhodný také k omývání pleti nebo do koupele. Sirup snižuje horečku a celkově zklidňuje. Čaj má pozitivní vliv na dobrý spánek.
Na klidný spánek má dobrý vliv také meduňka, pojednává o ní náš další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Meduňka výrazně voní po citronech. V kuchyni se uplatní do nápojů a dezertů, je vhodná do čaje pro klidný spánek
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Komentáře