Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na letní jablka se těšíme celé jaro, dozrávají v půlce prázdnin a nejlépe chutnají čerstvě utržená. Jsou také pověstná tím, že mají velmi krátkou trvanlivost, je tedy ideální je co nejdříve zpracovat.

Letní jablka, stejně jako jiné odrůdy jablek, jsou pro naše tělo velmi prospěšná, obsahují velké množství vitamínů a především vlákninu. Letní jablíčka jsou více moučnatá, ale to na chuti nic nezkazí, obsažená jemná kyselost vše vyváží.

Co udělat z letních jablek

Tento typ jablekkrátkou dobu trvanlivosti, nemůžeme je proto příliš dlouho skladovat a co nejdříve z nich připravíme letní dobroty:

  • Jablečný kompot: Už i naše babičky vařily lahodný kompot - jednoduše povaříme nakrájená jablíčka ve vodě se skořicí a hřebíčkem
  • Jablečný štrúdl: Tento tradiční moučník nikdy neurazí, je báječný ke kávě i jako sladká svačinka, navíc je hotový doslova během pár minut.
  • Jablečná přesnídávka: Přebytek jablíček je skvělé využít pro děti na přesnídávku, jako zdravou svačinku.
  • Jablečný džem: Výtečný způsob, jak uchovat letní jablka na zimní období, je zavařit je jako džem. Uchováme si tak tuto letní dobrotu i na zimu.
  • Jablečné křížaly: I z letních jablek nasušíme snadno klasické křížaly, které jsou báječné k mlsání.

Letní úrodu jablek snadno zpracujeme nastrouháním a zavařením do sklenic. V zimě tak jednoduše otevřeme sklenici a základ na štrúdl či jiné moučníky máme připravený. Jak nakládáte vy s úrodou jablek? Napište nám do komentáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář