Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mlíčí i ostatní rybí vnitřnosti většina z nás používá do rybí polévky. Víte ale, že se mlíčí může připravit i jiným způsobem? Lze je použít do teplé i studené kuchyně. V tomto článku si probereme, jak můžeme mlíčí zpracovat.

A co je vlastně mlíčí? Je to samčí pohlavní žláza a pohlavní sekret ryb. Mlíčí a jikry mívají větší ryby, proto pokud potřebujete mlíčí, volte raději větší rybu. Mlíčí je podobně jako jikry považováno za delikatesu. Máme několik možností, jak ho připravit.

Jak připravit mlíčí z kapra

Kromě níže uvedených způsobů úpravy můžeme z mlíčí udělat pomazánku nebo třeba i krokety.

  • Nejčastěji se mlíčí používá do tradiční rybí polévky, kam se přidává až na konec. Polévku totiž hezky zahustí.
  • Smažené mlíčí se připraví lehce. Mlíčí očistíme od blanek, žilek a tuku a rozdělíme na stejně velké části. Ty pak klasicky obalíme v trojobalu a osmažíme. Podáváme jako chuťovku s čerstvým pečivem a sklenkou bílého vína.
  • Mlíčí můžeme také upéct. Vložíme ho do pekáčku, osolíme, okmínujeme, přidáme cibuli pokrájenou na kolečka a pečeme na 200°C 20-25 minut. Během pečení občas promícháme. Podáváme s čerstvou bagetkou.

Jak si připravit klasickou rybí polévku, to vám ukáže následující videorecept. Můžete ho použít jako základ a upravit si polévku podle vlastní chuti.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky