Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moruše dozrávají od června do července na keřích nebo stromech, které můžeme pěstovat na našich zahradách. Vyhovuje jim slunečné místo, některé z odrůd jsou choulostivější. Oblíbenější jsou dřeviny s tmavými plody, ale chutné jsou i světlé (bílé) plody.

Pěstování moruší není náročné - stromy nevyžadují žádný zvláštní řez, jen upravovat korunu podle potřeby a prostoru, ve kterém rostou. Plody moruší, zvláště ty tmavé, připomínají vzhledem i chutí ostružiny, případně maliny. Úroda je mimořádně bohatá a přináší velkou výhodu - postupné dozrávání plodů, což znamená, že si je můžeme dopřávat přibližně měsíc od začátku sklizně. A jakou mají moruše chuť? Především výrazně sladkou, proto mohou sloužit jako přírodní sladidlo.

Jak sklízet moruše

Máme pro vás několik tipů:

  • Vzhledem k tomu, že moruše dozrávají postupně, musí se sklízet probírkou
  • Sklízíme plody zcela zralé, které jdou snadno trhat. Na trhání nezralých plodů musíme vyvinout větší úsilí. Nedostatečně zralé plody nemají dobrou chuť a po natrhání "nedojdou". Naopak přezrálé plody samy opadávají a brzy se kazí. 
  • Sklizeň zralých moruší si můžeme usnadnit. Pod strom natáhneme plachtu a moruše setřepeme (na pomoc při třepání si lze vzít hrábě), pak je pomocí plachty sesypeme. Setřepané moruše je potřeba přebrat - zbavit drobných větviček a nečistot. Po pádu bývají také trochu otlučené a o to rychlejší musí být zpracování. Setřásání moruší opakujeme vždy po několika dnech.
  • Moruše sklízíme do kyblíků nebo jiných nádob. Košíky nejsou příliš vhodné.

Jak zpracovat plody moruší

Plody jsou chutné a jejich zpracování snadné.

  • Moruše mají maličkou stopečku, která většině strávníků nevadí, ale pokud vám vadí, musíte ji odstranit. Při přípravě marmelády se stopeček zbavíme pomocí odšťavňovače nebo povařením plodů a jejich jednoduchým protlačením přes síto.
  • Plody jsou chutné zasyrova. Můžeme je jíst "jen tak", zdobit jimi kaše a poháry, přidávat je do ovocných salátů a do jogurtu. Vhodné jsou spolu s dalším ovocem do smoothie.
  • Plody lze zpracovat více způsoby, přičemž efektnější jsou tmavé moruše. Dají se využít obdobně jako jiné ovoce např. do koláčů nebo kynutých knedlíků.
  • Hodí se na výrobu šťáv, marmelád i povidlí
  • Moruše se velmi snadno suší v elektrické sušičce a pak se dají používat jako sladidlo.
  • Plody také můžeme mrazit a po rozmražení používat např. do jogurtu.
  • Tip: Když moruše zpracujete s chuťově výraznějším ovocem např. rybízem, bude výsledná chuť velmi příjemná. Moruše samy o sobě jsou "jen" sladké.

Máte ještě další tipy nebo zkušenosti se sklizní a zpracováním moruší? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článkem.

 

Další tipy a triky