Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Zdroj: Pixabay

Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny srpna sklízet plody různých tvarových i barevných kultivarů. Kořeninová paprika je ještě o něco náročnější na teplo.

Z čerstvých paprik a s paprikami jsou proslavená hlavně jídla z balkánské a středomořské kuchyně, můžeme je plnit a zapékat, papriky můžeme i nakládat a sterilovat.

Papriky neskladujeme dlouho

Papriky neskladujeme dlouho, zmrazujeme je rozpůlené nebo rovnou nakrájené

Význam papriky pro tělo

Papriky obsahují velké množství vitaminu C, podle zabarvení má také mimořádně mnoho karotenu, rutinu, vitaminu B1 a B2. Specifickou vůni dodávají paprice silice, ostrost způsobuje kapsaicin, kterého je více v kořenitých odrůdách. Důležitý je i obsah minerálních látek, hlavně vápníku, fosforu a železa.

Paprika podporuje vylučování žaludečních šťáv a chuť k jídlu. Slupka paprik je ale hůře stravitelná, proto by se, pokud ji jíme syrovou, měla krájet na drobné kousky. Ostré druhy paprik se využívají mmj. při výrobě mastí a náplastí.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky